Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

07 juli 2005

Wat is de Vierde Bergboezem..?

De Mark in en rond Breda treedt regelmatig uit de oevers. Het Waterschap Brabantse Delta is verantwoordelijk voor de wateroverlastproblematiek in West Brabant. Door het vrijmaken van ruimte voor opslag van water in de wijk moet het risico verder worden teruggedrongen.

Door Hans Postelmans en Jeroen Thoolen

Breda is nu beschermd tegen hoogwaterafvoeren die eens per 50 jaar voorkomen. Bij hoge waterstanden wordt het overtollige rivierwater opgeslagen in drie ‘bergboezems’, tijdelijke wateropslagruimten. Deze bergboezems, Weimeren, Rooskensdonk en Terheijden, spelen een belangrijke rol het water buiten de stad te houden. Een landelijke norm voor bescherming van stedelijke gebieden stelt echter dat dit risico moet worden verkleind naar een ‘beschermingsniveau’ van eens per honderd jaar. Een vierde bergboezem is noodzakelijk om aan deze norm te kunnen voldoen.

‘De Vierde Bergboezem’Een gebied in de Haagse Beemden van ca 300 ha is voldoende ruimte om als vierde bergboezem te fungeren. Doordat de wijk lager ligt dan de drie huidige bergboezems en bovendien relatief dichtbij het centrum van Breda ligt, kan volgens het Waterschap deze opslagruimte een groot effect op het waterpeil hebben.

In tegenstelling tot de andere drie bergboezems, loopt de Vierde Bergboezem niet uit zichzelf vol. Alleen bij extreem hoge waterstanden wordt het water met behulp van een gemaal de polder ingepompt. Zodra deze piekgolf voorbij is, wordt de polder direct leeggepompt, zodat hij weer klaar is voor een volgende piekgolf.
Het land kan zo multifunctioneel worden ingezet. Bijvoorbeeld voor landbouw, natuur en recreatie.

Bezorgdheid bewoners
De presentatie van deze plannen leidde bij bewoners en politiek tot vragen. De aanleg van deze bergboezem heeft verstrekkende gevolgen voor de bestaande flora en fauna. Alle aspecten zullen in de komende edities van Haagse Beemden Nieuws onder de loep genomen worden. Schroomt u niet in de tussentijd uw vragen te stellen via redactie@haagsebeemden.nl!

» Inrichtings plan Vierde Bergboezem

Trefwoorden: waterschap dijkdoorbraak watersnoodramp