Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

26 oktober 2005

Zorgen om gevolgen UMTS-straling...


Gemeenten doen steeds vaker UMTS-masten in de ban omdat niet duidelijkheid is of de straling die deze telefoniemasten produceren niet schadelijk voor de gezondheid is. In Breda lopen er op dit moment diverse bouwvergunningaanvragen voor plaatsing van UMTS-zendmasten. Het Stedelijke Woonconsumenten Organisatie Breda (SWOB) en Milieuvereniging De Groene Koepel zijn tegen de komst van UMTS-masten in Breda.

Door Hans Postelmans

Haagse Beemden, september 2005 - De straling die UMTS zendmasten voor mobiele telefonie produceren houden de gemoederen van veel partijen bezig. Is deze straling schadelijk voor de gezondheid? Met die vraag kampt de overheid, gemeenten, woningcorporaties, bewoners en milieubewegingen.
Inmiddels wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Na een grootschalig onderzoeksprogramma van de Europese Unie (de Reflex studie) naar de schadelijkheid van de straling van UMTS-masten is binnen de geldende overheidsvoorschriften geen sluitend bewijs gevonden dat UMTS-straling schadelijk is.

Langdurige blootstelling
UMTS-masten zenden een sterk elektromagnetische velden uit met een frequentie van ±2000 Megahertz. In de buurt van die UMTS-masten zijn de magnetische velden, die te vergelijken zijn met een magnetron, zeer sterk. Het menselijk oog bijvoorbeeld is zeer gevoelig voor deze magnetische velden omdat ze slecht warmte afvoeren. Bij langdurige blootstelling aan een hoge concentratie magnetische velden kunnen ogen vertroebelen. Dit effect is beter bekend als staar.

Bewijs
Onlangs gaf Prof.Lucas Reijnders in de Avenue in Breda op uitnodiging van het SWOB en de Groene Koepel, een presentatie over de gevaren van UMTS-straling. In zijn presentatie gaf Prof.Reijnders aan dat onderzoeken naar de schadelijkheid van de straling van UMTS-masten ‘vooralsnog’ geen sluitend bewijs daarvoor leveren. Toch dienen al deze onderzoeksresultaten serieus genomen te worden.
De Reflexstudie toonde niet aan dat er direct gevaar is voor direct omwonenden bij UMTS-masten maar toonde wel aan dat er bij langdurige blootstelling aan UMTS-straling er verandering optreedt van de DNA-structuur van de mens. Ook is er bij blootstelling van deze straling gebleken dat mensen klagen over hoofdpijn, tintelingen, slapte, concentratiestoornissen, nervositeit en vermoeidheidsklachten.

Verzet
De politiek in Breda trekt zich de zorgen van de bevolking over de mogelijke schadelijke gevolgen van UMTS-masten aan. Zij stelt voor, net als in Etten-Leur, dat de gemeente de vergunningaanvragen aanhoudt tot eind december van dit jaar. Dan worden de onderzoeksresultaten bekend van een Zwitsers onderzoek dat o.a. in opdracht van het VROM wordt uitgevoerd. Aan dit voorstel van de politiek zit wel een maar. UMTS-masten kleiner dan vijf meter zijn namelijk vergunningvrij. In Breda zijn al enkele van deze ‘kleine’UMTS-masten geplaatst. Een aanvraag voor de bouw van een UMTS-mast in de Mastdreef in Princenhage loopt nog. Daar is veel verzet tegen de komst van deze telefoniemast.

Wat nu?
Moeten we mobiele telefoons verbieden? Deze drastische maatregel is volgens het SWOB en de Groene Koepel niet nodig. Onderzoek naar aanpassing van de huidige techniek van kan volgens hen bijdragen aan een oplossing om deze straling en dus de risico’s terug te dringen.

Trefwoorden: kpn O2 tele2 ben woldering kartel