Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

20 maart 2006

Nooit meer een Bavaria..?

Als het aan de Europese Commissie ligt zal bierbrouwerij Bavaria zijn naam moeten wijzigen. De bierbrouwer uit Oost-Brabant die al eeuwen bier onder de naam Bavaria brouwt lijkt hiermee een serieus probleem te hebben. Bavaria is in het Latijns (en in het Engels) de naam van een Beierse deelstaat. De EU beschermd streeknamen in haar regelgeving.

In 1719 startte Laurentius Moorees in Lieshout bedrijfsmatig met het brouwen van bier. Tot op heden is het de bierbrouwer nog steeds in handen van dezelfde familie. In die tijd werd het bier nog afgevuld in tonnen, die per stuk 106 'potten' bier bevatten. Per jaar brouwde Laurentius 18 tonnen bier. Heden ten dagen brouwt Bavaria vijf miljoen hectoliter bier per jaar.

Minister Veerman pleitte vandaag in Brussel tevergeefs voor het behoud van de naam van de Brabantse Bierbrouwer. Volgens Veenman kan het niet zo zijn dat een gerenommeerd bedrijf dat zijn producten wereldwijd afzet zijn naam moet veranderen voor een streek. Dat die streek in Duitsland ligt kan geen toeval zijn. De Duitsers doen er al jaren alles aan om het Brabantse biermerk geen voet aan de grond te laten krijgen in hun land. Een rechter in München, dat in Beieren ligt, oordeelde al in 2004 dat de naam Bavaria alleen gebruikt mag worden voor bier dat ook daadwerkelijk in de Duitse deelstaat wordt gebrouwen.

Voor het aankomende Wereldkampioenschap Voetbal stel ik voor dat we de oranje helmen inwisselen voor de kratmutsen van Bavaria. De fietsen mogen ze houden maar van ons bier blijven ze af.


Update: Bavavia geeft echte mannen de ruimte


» Bavaria (NL)
» Bavaria (D)


Trefwoorden: germany fussball bierfeesten

© 2005-2009 Hans Postelmans