Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

11 januari 2009

Bootsman weer ijsvrij...


Trefwoorden: foto's pakijs havenplaatjes
27 december 2008

Bootsman is winterklaar...

Na de biesboschtrip half oktober kwam Bootsman niet meer van zijn ligplaats. Sterker nog, na deze tweedaagse vaartrip met De Waterman werd het watersportseizoen voor Bootsman officieel afgesloten. Waar Bootsman elke winter op het droge werd gezet heb ik voor deze winter besloten om Bootsman in de Haven van Terheijden te laten overwinteren. Nu koning winter in aantocht lijkt is het noodzakelijk om voorbereidingen te treffen om Bootsman veilig en droog door de winter heen te loodsen.

Peuk
Gezien de ijskoude weersvoorspellingen voor de komende week heb ik op Eerste Kerstdag samen met Matthijs de buitenboordmotor (BBM) van Bootsman gehaald. De koelleidingen zouden immers kapot kunnen vriezen. Bij aankomst zag ik al dat Bootsman behoorlijk wat slagzij maakte. Ik wist al wel dat er wat water in Bootsman stond maar bij het verwijderen van het afdekzeil bleek het toch iets meer water te zijn dan ik vermoedde. Daarnaast bleek er ook een gat in het afdekzeil gebrand door een peuk. De peuk lag nog op het zeiltje. Kolere lijers! Het gat is gelukkig te plakken.

Accubakje

Circa 150 liter water heb ik met een emmer uit Bootsman geschept. Alle spullen die ik achterliet na het laatste vaaravontuur dreven gezellig in Bootsman rond. Inclusief het accubakje. Die was ik dus helemaal vergeten. Deksel eraf, en ook daar stond water in. Of de accu daarmee naar de klote is, weet ik niet. Dat check ik de komende dagen wel. Vervolgens de BBM losgeschroefd en op de kant gehesen terwijl Matthijs Bootsman netjes in evenwicht hield. Daarna het zeil er weer opgelegd zoals het bedoeld is. Daarnaast de gewichten om het zeil strak te houden meer verdeeld over de lengte van het afdekzeil. Ook het buizenframe heb ik iets hoger opgezet zodat de regen en winterse neerslag nu direct van het zeil af kan lopen. Bootsman is winterklaar.

Ijsschotsen
Komende winter blijft Bootsman liggen in de haven. Hoewel ik een plaatsje heb toegezegd gekregen van ambtenaar Sjoerd, heb ik nog steeds geen bevestiging van de gemeente Made ontvangen. Komende maanden houd ik Bootsman beter in de gaten na natte periodes. Er staat nog steeds wat water in Bootsman. Helaas was ik vanmorgen een spons om het laatste water uit Bootsman te hozen vergeten. Misschien ga ik tijdens de vorstperiode van de komende week nog even terug om dan de ijsschotsen uit Bootsman te verwijderen. :)

Inmiddels hangt de BBM aan zijn rek en staat het accubakje te drogen in de garage. Over garage gesproken, die ga ik de komende vakantieweek ook maar eens ff uitmesten.
Trefwoorden: bootstalling placom
29 augustus 2008

Captain's Log... (UPDATE)

Bootsman is vandaag te water gelaten. Nu pas? Het vaarseizoen is al half weg! Klopt helemaal. Geen tijd, andere bezigheden en slechte weersomstandigheden hielden Bootsman in zijn winterstalling. Vanavond kwam hij daar dus uit. Meteen maar op en neer naar de Nieuwe Haven in Breda gevaren. Terrasje gepakt en weer terug. Dit weekend wordt het mooi weer dus een tweede vaartripje zit er wel in.
Trefwoorden: nachtvaren singeltocht
29 augustus 2007

Captain's Log...

Waar vaart Bootsman?

Huidige postitie Bootsman:

[GPS-coördinaten Thuishaven]

Latitude: 51.64220
Longitude: 4.74657

In Googlemaps leveren deze GPS-coördinaten dit resultaat op.
Binnenkort zal de GPS-positie van Bootsman tijdens vaartochten (bijna)realtime aan het Captains Log worden toegevoegd Jeroen Thoolen).

[UPDATE: 1 september 2007]
De kapitein van De Waterman heeft het voor elkaar. Door een regeltje aan het CMS toe te voegen is het nu ook mogelijk om eenvoudig de positie van Bootsman door te geven via mijn PDA. Leuk voor het thuisfront.

Maar waar en wanneer heeft Bootsman gevaren? Hoeveel vaaruren maakte de motor (Johnson 10pk 4-stroke)?
Hieronder kan je het lezen in het Captain's Log.

Trefwoorden: logboek
03 juni 2007

Bootsman en YAM380S varen samen naar Breda...

Het was alweer een paar weken geleden dat Bootsman de haven van Terheijden was uitgevaren. Vandaag eindelijk weersomstandigheden om (veilig) te varen. Thomas vaarde ook mee met de YAM380S. Jaspers vriendje Pim is ook van de partij. Om het gewicht over de twee boten te verdelen stapt Matthijs over naar de YAM. Hoewel de YAM is uitgerust met de oude 5pk van Bootsman scheert deze knoerthard over het water. Bootsman heeft met de 10pk 4-stroke het nakijken.

Aan het eind van de middag zetten we alle bemanningsleden in Terheijden aan wal. Thomas en ik besluiten om nog even naar Breda de varen. Net buiten de haven (16:28u)wisselen Thomas en ik van boot. Ik in de YAM380S en Thomas in Bootsman. Thomas draait het gas helemaal open. Dan pas blijkt dat door mijn (over)gewicht ik behoorlijk wat snelheid inlever als ik aan het roer van Bootsman zit. Bootsman spuit door het water. Ik trouwens ook. De YAM380S lijkt te blijven versnellen. Binnen een kwartiertje (16:42u) zijn we in Breda. Omdat we om uiterlijk 17:00u in de haven terug willen zijn maken we rechtsomkeert en varen op volle snelheid terug naar Terheijden.


» De foto's
Trefwoorden: vaarroute scheepsbrand evacuatie
28 mei 2007

Bootsman houdt het droog...

Slecht weer, heel slecht weer werd er voor dit Pinksterweekend voorspeld door de weermannen en weervrouwen in De Bilt. Heel veel buien zouden er gaan vallen waarbij het water met bakken uit de hemel zou komen. Nou hier rondom Breda niets van dat alles. Met het oog op deze weersomstandigheden hebben we maar geen vaartocht gepland. Achteraf best jammer. Vanavond toch maar even Bootsman geinspecteerd. Niks aan de hand. Een paar plasjes op het zeil. Hopelijk volgende weekend wel varen.


Trefwoorden: weerman weervrouw oplichters
30 april 2007

Bootsman en Koninginnedag 2007...

Terwijl Bea en haar gevolg zich een weg baant door twee Brabantse steden (Woudrichem en Den Bosch) en met in haar kielzog de Commisaris van de Koningin, Johanna Rika Hermanna (Hanja) Maij-Weggen besluiten wij om een boottochtje met Bootsman te maken naar het Oranje-vertier in Breda-Centrum. De kindervrijmarkt in het Valkenberg bijvoorbeeld. Daar aangekomen meren we toch maar niet aan vanwege de enorme drukte. We varen door om een rustige singeltocht te maken.

In drie kwartier varen we om Breda-Centrum heen. Op de weg terug naar de haven stuiten we net als vorige week op een opblaasbare motorboot met motorpanne. Als ik vraag of ze het redden om zelfstandig aan de wal te geraken zie ik aan de gezichten op het bootje dat dat niet zal lukken. ,,Geen peddels aan boord", zegt de eigenaar. We slepen de ongelukkigen naar de naarbij gelegen hoge wal laten ze zwaaiend achter. Die redden het verder wel.

Aangekomen in de thuishaven van Bootsman blijken ook hier de festiviteiten nog in volle gang. Een heuse fierljeppenwedstrijd is aan de gang. Geen enkele plaatselijk waaghals komt droog aan de overkant. Het publiek op Spinolaschans geniet hoorbaar.
Bootsman wordt weer netjes ondergedekt en vakkundig vastgelegd aan de wal.


» Koninginnedag foto's
Trefwoorden: oranje bitter koekhappen
28 april 2007

Bootsman te water gelaten...

Een dag na het lakken van het houtwerk en polyesterrand bleek Bootsman al droog genoeg om te water gelaten te worden. Vorig jaar tilde zes sterke mannen Bootsman van de trailer en lieten hem voorzichtig te water in de haven van Terheijden. Dit jaar verliep de tewaterlating iets anders. Via een trailerhelling tussen de rietkragen van De Mark en onder de Terheijdense Brug rolde Bootsman binnen enkele minuten van de trailer het water in. De Zafira met trailer de trailerhelling weer oprijden bleek nogal een probleem door gebrek aan grip. Rokende voorbanden tot gevolg.

De vaarmiddag verliep ook niet echt voorspoedig. De YAM 380S die zich inmiddels bij Bootsman had gevoegd kreeg later die middag motorpanne. De brandstoftoevoer bleek niet helemaal in orde. De Johnson 5pk weigerde alle dienst. Gelukkig was Bootsman met zijn nieuw gebruikte Honda 10pk in de buurt en sleepte de YAM 380S met zijn voltallige bemanning naar de haven van Terheijden.


» Bootsman te water © Jeroen Thoolen
Trefwoorden: watersport vaarroute breda nieuwe markLabels:


Groot onderhoud Bootman...

Het watersportseizoen 2007 is twee weken geleden van start gegaan. Bootsman heeft de hele winter op de trailer gestaan. Wachtend op groot onderhoud. Door gebrek aan tijd kwam ik er afgelopen winter niet aan toe om een schuurmachine en kwast ter hand te nemen om Bootsman te voorzien van een nieuwe laag verf. Tot vorige week. Vrijdagavond begonnen met schuren en zaterdagochtend het houtwerk en de polyesterrand afgelakt. Daarnaast Bootsman voorzien van nieuwe stootwillen die beschadigingen van de romp het komende watersportseizoen moeten voorkomen.


» Foto's groot onderhoud Bootsman
Trefwoorden: aflakken polyester primer
15 april 2007

YAM 380S...

Vandaag (15 april 2007)startte officeel het watersportseizoen 2007. Bootsman is nog niet helemaal klaar om al tewater gelaten te worden. Nog een paar kleine klusjes te gaan. De Waterman ligt ook nog ondersteboven. De kiel krijgt een grote beurt.

Naar verwachting gaan beide bootjes komende zondag te water. Toch werd er vandaag gevaren. Neef Thomas en Sander probeerde hun YAM 380S vandaag voor het eerst uit. De YAM 380S is uitgerust met de Johnson 5pk die de vorige vaarseizoenen Bootsman voortbewoog. Een hartstikke zuinig motortje zou later blijken. De YAM 380S ligt nagenoeg op het water. Als gevolg daarvan hoeft er weinig water verplaatst te worden. Vanmiddag is er ruim vier uur (volgas)gevaren. Aan het eind van de dag bleek dat de Johnson maar acht liter verbruikt had. Komende zomer zal de YAM 380S ook in het Gardameer te water worden gelaten. Ik kijk er al naar uit.


» Alle foto's van vandaag.
Trefwoorden: mengverhouding 2-takt 1:100 1:50