Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

30 april 2007

Bootsman en Koninginnedag 2007...

Terwijl Bea en haar gevolg zich een weg baant door twee Brabantse steden (Woudrichem en Den Bosch) en met in haar kielzog de Commisaris van de Koningin, Johanna Rika Hermanna (Hanja) Maij-Weggen besluiten wij om een boottochtje met Bootsman te maken naar het Oranje-vertier in Breda-Centrum. De kindervrijmarkt in het Valkenberg bijvoorbeeld. Daar aangekomen meren we toch maar niet aan vanwege de enorme drukte. We varen door om een rustige singeltocht te maken.

In drie kwartier varen we om Breda-Centrum heen. Op de weg terug naar de haven stuiten we net als vorige week op een opblaasbare motorboot met motorpanne. Als ik vraag of ze het redden om zelfstandig aan de wal te geraken zie ik aan de gezichten op het bootje dat dat niet zal lukken. ,,Geen peddels aan boord", zegt de eigenaar. We slepen de ongelukkigen naar de naarbij gelegen hoge wal laten ze zwaaiend achter. Die redden het verder wel.

Aangekomen in de thuishaven van Bootsman blijken ook hier de festiviteiten nog in volle gang. Een heuse fierljeppenwedstrijd is aan de gang. Geen enkele plaatselijk waaghals komt droog aan de overkant. Het publiek op Spinolaschans geniet hoorbaar.
Bootsman wordt weer netjes ondergedekt en vakkundig vastgelegd aan de wal.


» Koninginnedag foto's
Trefwoorden: oranje bitter koekhappen
28 april 2007

Bootsman te water gelaten...

Een dag na het lakken van het houtwerk en polyesterrand bleek Bootsman al droog genoeg om te water gelaten te worden. Vorig jaar tilde zes sterke mannen Bootsman van de trailer en lieten hem voorzichtig te water in de haven van Terheijden. Dit jaar verliep de tewaterlating iets anders. Via een trailerhelling tussen de rietkragen van De Mark en onder de Terheijdense Brug rolde Bootsman binnen enkele minuten van de trailer het water in. De Zafira met trailer de trailerhelling weer oprijden bleek nogal een probleem door gebrek aan grip. Rokende voorbanden tot gevolg.

De vaarmiddag verliep ook niet echt voorspoedig. De YAM 380S die zich inmiddels bij Bootsman had gevoegd kreeg later die middag motorpanne. De brandstoftoevoer bleek niet helemaal in orde. De Johnson 5pk weigerde alle dienst. Gelukkig was Bootsman met zijn nieuw gebruikte Honda 10pk in de buurt en sleepte de YAM 380S met zijn voltallige bemanning naar de haven van Terheijden.


» Bootsman te water © Jeroen Thoolen
Trefwoorden: watersport vaarroute breda nieuwe markLabels:


Groot onderhoud Bootman...

Het watersportseizoen 2007 is twee weken geleden van start gegaan. Bootsman heeft de hele winter op de trailer gestaan. Wachtend op groot onderhoud. Door gebrek aan tijd kwam ik er afgelopen winter niet aan toe om een schuurmachine en kwast ter hand te nemen om Bootsman te voorzien van een nieuwe laag verf. Tot vorige week. Vrijdagavond begonnen met schuren en zaterdagochtend het houtwerk en de polyesterrand afgelakt. Daarnaast Bootsman voorzien van nieuwe stootwillen die beschadigingen van de romp het komende watersportseizoen moeten voorkomen.


» Foto's groot onderhoud Bootsman
Trefwoorden: aflakken polyester primer
15 april 2007

YAM 380S...

Vandaag (15 april 2007)startte officeel het watersportseizoen 2007. Bootsman is nog niet helemaal klaar om al tewater gelaten te worden. Nog een paar kleine klusjes te gaan. De Waterman ligt ook nog ondersteboven. De kiel krijgt een grote beurt.

Naar verwachting gaan beide bootjes komende zondag te water. Toch werd er vandaag gevaren. Neef Thomas en Sander probeerde hun YAM 380S vandaag voor het eerst uit. De YAM 380S is uitgerust met de Johnson 5pk die de vorige vaarseizoenen Bootsman voortbewoog. Een hartstikke zuinig motortje zou later blijken. De YAM 380S ligt nagenoeg op het water. Als gevolg daarvan hoeft er weinig water verplaatst te worden. Vanmiddag is er ruim vier uur (volgas)gevaren. Aan het eind van de dag bleek dat de Johnson maar acht liter verbruikt had. Komende zomer zal de YAM 380S ook in het Gardameer te water worden gelaten. Ik kijk er al naar uit.


» Alle foto's van vandaag.
Trefwoorden: mengverhouding 2-takt 1:100 1:50
08 april 2007

Bootsman's Blog...

Nog even geduld....


Trefwoorden: vaaravonturen