Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

27 december 2008

Bootsman is winterklaar...

Na de biesboschtrip half oktober kwam Bootsman niet meer van zijn ligplaats. Sterker nog, na deze tweedaagse vaartrip met De Waterman werd het watersportseizoen voor Bootsman officieel afgesloten. Waar Bootsman elke winter op het droge werd gezet heb ik voor deze winter besloten om Bootsman in de Haven van Terheijden te laten overwinteren. Nu koning winter in aantocht lijkt is het noodzakelijk om voorbereidingen te treffen om Bootsman veilig en droog door de winter heen te loodsen.

Peuk
Gezien de ijskoude weersvoorspellingen voor de komende week heb ik op Eerste Kerstdag samen met Matthijs de buitenboordmotor (BBM) van Bootsman gehaald. De koelleidingen zouden immers kapot kunnen vriezen. Bij aankomst zag ik al dat Bootsman behoorlijk wat slagzij maakte. Ik wist al wel dat er wat water in Bootsman stond maar bij het verwijderen van het afdekzeil bleek het toch iets meer water te zijn dan ik vermoedde. Daarnaast bleek er ook een gat in het afdekzeil gebrand door een peuk. De peuk lag nog op het zeiltje. Kolere lijers! Het gat is gelukkig te plakken.

Accubakje

Circa 150 liter water heb ik met een emmer uit Bootsman geschept. Alle spullen die ik achterliet na het laatste vaaravontuur dreven gezellig in Bootsman rond. Inclusief het accubakje. Die was ik dus helemaal vergeten. Deksel eraf, en ook daar stond water in. Of de accu daarmee naar de klote is, weet ik niet. Dat check ik de komende dagen wel. Vervolgens de BBM losgeschroefd en op de kant gehesen terwijl Matthijs Bootsman netjes in evenwicht hield. Daarna het zeil er weer opgelegd zoals het bedoeld is. Daarnaast de gewichten om het zeil strak te houden meer verdeeld over de lengte van het afdekzeil. Ook het buizenframe heb ik iets hoger opgezet zodat de regen en winterse neerslag nu direct van het zeil af kan lopen. Bootsman is winterklaar.

Ijsschotsen
Komende winter blijft Bootsman liggen in de haven. Hoewel ik een plaatsje heb toegezegd gekregen van ambtenaar Sjoerd, heb ik nog steeds geen bevestiging van de gemeente Made ontvangen. Komende maanden houd ik Bootsman beter in de gaten na natte periodes. Er staat nog steeds wat water in Bootsman. Helaas was ik vanmorgen een spons om het laatste water uit Bootsman te hozen vergeten. Misschien ga ik tijdens de vorstperiode van de komende week nog even terug om dan de ijsschotsen uit Bootsman te verwijderen. :)

Inmiddels hangt de BBM aan zijn rek en staat het accubakje te drogen in de garage. Over garage gesproken, die ga ik de komende vakantieweek ook maar eens ff uitmesten.
Trefwoorden: bootstalling placom