Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

24 april 2006

Rondvaart Bredase Singels...

Na vanavond doet de Bootsman ook rondvaarten door de Bredase Singels. Waar een vaartocht gisteren in het water viel bedachten bij vanavond tijdens het avondeten dat deze lente-avond wel eens de mooiste avond van de week zou kunnen zijn. Even over half zeven vertrekken we vanaf de jachthaven Terheijden naar Breda. Ikzelf deed het tochtje vorige week al. Toen alleen om eens te testen hoe de Bootsman zich zou gedragen wanneer er geen bemanning aan boort is. Ruim een half uurtje later arriveren we in de Bredase Singels. Voor we richting het Valkenberg varen dobberen we eerst een paar rondjes nabij de Spinola in het Spanjaardsgat. Over een paar jaar zal het hier mogelijk zijn om rechtdoor de Gedempte Haven in te varen. Dat water zal dan overigens de Nieuwe Mark gaan heten. Even later tuft de Bootsman met gepaste snelheid (4km/u) door de singels en passeren achtereenvolgens de Willemsbrug, de Mauritsbrug, de Bosschebrug en de Nassaubrug. Tijdens dit traject wijs ik Matthijs zijn toekomstige school aan. Ter hoogte van de Koepel van Breda vinden we het voor vandaag welletjes en keren we de Bootsman voor de terugreis. Deze korte rondvaart door de Bredase singels is ons goed bevallen. Binnenkort varen we via de singels een rondje Breda.


» Fotoalbum rondvaart Bredase Singels
» Aanleg Nieuwe Mark
Trefwoorden: vvv breda bootcharter
20 april 2006

Bootsman vliegt naar Breda...

Afgelopen weekend werden er al diverse tochtjes met de Bootsman gevaren. Al die keren met een voltallige bemanning. Vanavond niet. Vanavond mocht de Bootsman laten zien wat hij onder de motorkap heeft. Even na het verlaten van de ligplaats en ongeveer een kilometer met ingehouden snelheid de buitenboordmotor opgewarmd te hebben passeert er een grote jongen.

Als die voorbij is gevaren gaat het gashendel van de Johnson vol open. De boeg van de Bootsman komt als een speer omhoog en het lijkt of hij wil opstijgen. Helaas blijft de snelheid achterwege. Het motorgeluid doet vermoeden dat we keihard varen. Niets is minder waar. Wat de buitenboordmotor wel doet is VEEL, HEEL VEEL water verplaatsen. Snel wordt me duidelijk wat er aan de hand is. De achterkant van de Bootsman is te zwaar belast waardoor de positie van de schroef niet optimaal staat ten opzichte van het water. Snel verplaats ik me iets naar voren. En inderdaad het werkt. De Bootsman spuit vooruit en gaat er als een speer vandoor.

Niet veel later passeren we links en rechts industrieel erfgoed van Breda. Als we de CSM (suikerfabriek) zien opdoemen is het niet ver meer naar het Spanjaardsgat. Dan slaat het noodlot toe als ik de Grote Kerk van Breda in de verte zie. De batterijen van de Sony zijn leeg. F*ck! Een minuutje later dobberen we naast de Spinola en zien het winkelend publiek aan ons voorbij trekken. Helaas geen foto's. Vijfendertig minuten later is de Bootsman weer terug in zijn thuishaven. Ik heb een vermoeden dat ik dit tochtje nog wel eens over zal doen. Maar dan gaat wel de Nikon mee.» Fotoalbum boottochtje naar Breda
» Gemeente Breda
» Grote Kerk Breda
» CSM SuikerTrefwoorden: dycore beton puijfelik papier
18 april 2006

Op en onder de Terheijdensebrug...

Het plaatsen van de Terheijdensebrugdelen tussen Breda en Terheijden (gemeente Drimmelen) zag ik enkele jaren geleden van zeer nabij. Omdat ik wat aan de vroege kant was om Jeroen in de Waterman onder de Terheijdensebrug te fotograferen (hij woont daar overigens niet) had ik genoeg tijd om deze futuristische brug eens wat nader te bekijken.


» Foto's Terheijdenseburg
» Foto's van de Waterman onder(aan) de Terheijdensebrug

Trefwoorden: nederlanders bruggenbouwers nikon d70s
17 april 2006

Bootsman gedoopt en te water gelaten...

Na zondagmiddag(1e Paasdag) de Bootsman aan een grondige poetsbeurt onderworpen te hebben is de Bootsman 2e Paasdag ceremonieel gedoopt met champagne voor hij te water is gelaten in de jachthaven van Terheijden.
Dankzij de hulp van Henk, Michel, Thomas, Sander, Jeroen en natuurlijk Co van Hannes is de tewaterlating zonder problemen verlopen. Bedankt jongens!
Natuurlijk zijn er aansluitend aan de tewaterlating van de Bootsman meerdere proefvaartjes in de Mark gevaren. Later meer hierover.


UPDATE: Fotoalbum Officiële doop en tewaterlating van de Bootsman (bewerkt)» Officiële doop en tewaterlating van de Bootsman (Jeroen)
» Toerisme vaart wel bij Pasen (BNdeStem)
Trefwoorden: watersport vaarbewijs dodemansknop
Eerste boottocht Bootsman...

Na de tewaterlating van de Bootsman moest er natuurlijk proef worden gevaren. Bij de bezichtiging van de boot vaarden we al een stukje door de singels van Naaldwijk met Kees de verkoper als kapitein. De echte eerste proefvaart vonden vandaag plaats. Korte tochtjes in de buurt van de jachthaven van Terheijden (gemeente Drimmelen).

Later die middag beleven we onze eerste echte boottocht(je) van een klein uurtje. Met Waterman in de kielzog van de Bootsman varen we naar de Markbruggen waarover een spoorlijn, HSL-zuid en de snelweg A16 lopen.
Hieronder foto-impressie van de proefvaarten en het boottochten.» Eerste proefvaarten (Jeroen vanuit de Waterman)
» Eerste echte boottocht(je) van de Bootsman (Hans & Jeroen)
» Avondtocht met de Bootsman (Jeroen)
» Actie 50 KNRM: En dan sta je daar, met het stuurrad in je handen
» Foto's actie 50 KNRM (Thx. Charlie)
Trefwoorden: vaarvakantie zeilcharter varen knrm
Aanvaringen..?

,,Je krijgt te maken met aanvaringen. Zowel in je thuissituatie als op je werk", zegt de horoscoop bij mijn sterrenbeeld(Ram) in het Veronica Magazine van deze week.

WTF??Trefwoorden: lariekoek kwakzalverij
16 april 2006

Ik wens u en uw bemanning een behouden vaart..!

We zijn er uit! Al dagen verzinnen we de meest onzinnige namen voor een boot. ‘Onze’ boot sinds gisteren. Jolleke kwam zojuist met geweldige naam aandragen. Deze naam heeft eigenlijk alles te maken met water en varen. Een perfecte naam dus!

Hint 1:
.... is een rang (onderofficier) en een functie aan boord van koopvaardijschepen. De .... heeft de leiding over de matrozen en lichtmatrozen. Hij krijgt zijn instructies van de eerste stuurman en onder diens leiding is hij verantwoordelijk voor, onder andere, het onderhoud van het schip.

Hint 2:
.... ook wel rugzwemmers genoemd, zijn insecten uit de orde van de wantsen, lid van de onder water levende familie Notonectidae. Er zijn meerdere soorten die sterk op elkaar lijken. De soort Notonecta glauca is in Nederland de meest algemene soort.

Hint 3:
Tijdens de zomervakantie trekt vader Melkerson met zijn liefdevolle dochter Malin en zijn drie zonen, de avontuurlijke Johan en Niklas en de stille maar ondernemende Pelle, naar een bouwvallig huis op Zeekraai, een klein eiland voor de Zweedse kust. Ze wennen snel en beginnen te houden van het eilandleven. Vader probeert het huis af en toe op te knappen, hoewel hij beter kan schrijven. De jongens beleven allerlei avonturen met een meisjestweeling en Pelle, de jongste speelt met Stina, Mops en de hond ....

Iemand een idee? Kan niet missen denk ik.
Toch nog even een opsomming welke (boot)namen er zoal in de comments rouleerden.
(Voor de duidelijkheid: de reacties van Jeanneke, Gerard en van Jeroen waren niet gebaseerd op de hints, merkt Jeroen terecht op).

Jeanneke zei: Kameleon – Jolleke - Hannes & Co - Zeemeermin
Gerard zei: JaMaHa & Jo – TotalFunDesign – FloatingPoint - ’t Jolleke – Drijfhout
Jeroen zei: Boeie - Bootleg (of Bootlek) - Ziektegolf (of griepgolf etc. maar niet VW Golf) -Motorisch gestoord (hopelijk niet)
Jonas zei: Blub

Bedankt voor het meedenken maar geen van bovenstaande namen is het uiteindelijk geworden. Wat dan wel?

BOOTSMAN!

Morgenmiddag dopen we de Bootsman voor de tewaterlating. Dat zal ongeveer als volgt klinken:

Bootsman, Ik wens u en uw bemanning een behouden vaart!

Daarna slaan we de fles champagne niet kapot tegen de kiel van de boot maar drinken deze gewoon leeg.
» Hint 1
» Hint 2
» Hint 3 (Jeugdsentiment)

Trefwoorden: watersport doopnamen
15 april 2006

We hebben een boot..!

Vandaag is het watersportseizoen 2006 begonnen. Dat feit is voor ons nooit echt belangrijk geweest. Vanaf nu zal dat veranderen want vanmorgen reden wij, samen met Jeroen, voor dag en dauw naar het Westland. Doel? Een bootje bezichtigen die we afgelopen weken gespot hebben op speurders. De foto deed ons vermoeden dat we ons vandaag wel eens de trotse bezitters zouden kunnen noemen van bouwnummer 112, bouwjaar 1978, van de niet meer bestaande werf Placom bv te Edam. Met die gedachte haakten we voor de zekerheid de trailer van Jeroen voor het tweede achtereenvolgende weekend achter de Zafira.

Bij aankomst in Naaldwijk navigeerde de TomTom ons via akelige smalle en soms doodlopende straatjes naar het afgesproken adres. Niet ver daar vandaan lag de Placom aan de kade naast de brandweerkazerne. De boot bleek alleen langs een smal padje te bereiken. De verkoper (Kees) maakt wat touwen los en onder het blauwe afdekzeil komt een prachtige boot tevoorschijn die aan al onze verwachting blijkt te voldoen. Toch maar even een proefvaartje maken. Met zijn allen, vier volwassenen en twee kinderen varen we een stukje door de singels van Naaldwijk.
Ikzelf vaar ook nog een stukje maar laat het keren van de boot aan de verkoper over nu het nog zijn bezit is. We worden het met zijn allen snel eens. We nemen 'm!
Een kwartiertje later tillen we de Placom uit het water en een paar tellen later ligt de boot op de trailer en keren we na nog een tussenstop gemaakt te hebben zeer opgetogen huiswaarts. We hebben een boot!

Morgen wordt de Placom grondig schoongemaakt en maandag, mits we een passende naam gekozen hebben voor deze unieke boot, wordt de boot (feestelijk?)te water gelaten.» Foto's bootje ophalen 1
» Foto's bootje ophalen 2 (low resolution)
Trefwoorden: jachthaven botenvervoer convoi exceptioneel
13 april 2006

Een eigen bootje..?

Na een bijzonder enerverende zondagmiddag tijdens de tewaterlating van de Waterman is ons gezin al enkele dagen in de ban van een eigen boot. Jolleke kwam er zondagavond zelf mee. ,,Kunnen wij ook geen klein bootje aanschaffen? Leuk voor de jongens tijdens de lange zomervakantie”. Na deze wijze woorden zijn we direct een speuractie gestart naar een leuke boot waarmee we in de buurt van ons huis kunnen (spele)varen. Inmiddels hebben we een geschikte boot via een Speurders gevonden.

Of de boot echt zo mooi is als de foto’s doen beloven gaan we deze dit weekend het vaartuig bezichtigen. Omdat we het niet praktisch vinden om de boot bij elke boottocht te water te moeten laten en aan het eind van de dag weer binnen te takelen op een trailer is een ligplaats in een jachthaven ons inziens veel handiger. Begin deze week meteen de gemeente Drimmelen gebeld of er wellicht nog een ligplaats vrij is in de jachthaven van Terheijden. Het watersportseizoen gaat 15 april al van start. Dus veel hoop hebben niet op een ligplaats.

,,Ja hoor! Geen probleem!”, zegt de verantwoordelijke ambtenaar. Er is nog wel een plaatsje vrij voor uw boot(je). De benodigde formulieren zijn vandaag in de bus gevallen, ingevuld en voor de laatste lichting op de post gedaan.

Wordt ongetwijfeld snel vervolgd...

P.S. Weet iemand een leuke naam voor een leuk bootje?


» Bootnamen-database

Trefwoorden: motorbootje tweedehands
10 april 2006

De start van het watersport seizoen...

Zondagmiddag 9 april stond geheel in het teken van de tewaterlating van de Waterman. De hulptroepen werden een paar dagen eerder al door Jeroen geronseld. Na het vastsjorren van de Waterman en het monteren van de wettelijke verplichte verlichting wordt de trailer met de Waterman achter de Zafira gehangen.

Een kwartiertje later is de Waterman op de plaats aangekomen van de tewaterlating. Jeroen en Sven houden zich bezig het verwijderen van de spanbanden. Rien en Henk lossen allerlei vaarbenodigdheden. Als na geruime tijd Jeroen en Sven nog altijd bezig zijn de spanbanden te verwijderen tillen Rien en Henk alvast de Yamaha uit de Waterman. Op aanwijzing van Jeroen positioneer ik de trailer bovenaan het talud. Met vereende krachten wordt de Waterman van de trailer getild. Jolanda legt het hele gebeuren per seconde vast tot het moment dat de Waterman in de jachthaven van Terheijden drijft. ,,Eindelijk’’, denkt Jeroen hardop.

Natuurlijk moet er gelijk proefgevaren worden. Om beurten neemt Kapitein Jeroen een lading passagiers mee voor een korte rondvaart. Meevaren geschiedt wel op eigen risico. Aan het eind van de middag wordt de Waterman op de aangewezen plaats aangemeerd en het dekzeil provisorisch bevestigt. ,,Dat komt vanavond wel, dan kom ik hier terug en leg ik het dekzeil wel goed” zegt Jeroen. We spreken af dat ik die avond met hem mee zal gaan. Stel je voor de Jeroen in het water dondert. Wie legt dan het dekzeil goed zodat er bij een regenbui de Waterman niet vol loopt?

Niet veel later gaat mijn telefoon. Jeroen: ,,zullen we de buitenboordmotor meenemen? Kunnen we nog even een stukje varen.” Ik ga akkoord want ik ben altijd wel in voor een stukje varen. In de haven aangekomen (19.30 uur) besluiten we om naar Breda te varen. ,,Het is toch tot 20.30 uur licht. We hebben tijd zat”, zegt Jeroen. Met een redelijke (tuf)snelheid bereiken we na één keer bijgetankt te hebben en na ruim driekwartier het Spanjaardsgat in Breda Centrum. ,,In naam van de Koning, doe open die poort”, roep ik hard. De toegangspoort van het Spanjaardsgat blijft hermetisch gesloten.

Jeroen neemt nog wat foto’s met een mobile device als bewijs voor het thuisfront en keren de Waterman voor de aanvang van de terugreis. De zon is inmiddels aardig gezakt. We zien al snel in dat het heel krap gaat worden om voor het donker terug in de thuishaven te zijn. Ondanks de kou op de terugweg genieten we van de mooie kleuren aan de horizon. Na ruim een half uur (we hebben de stroom mee) meren we in de schemer aan in thuishaven van de Waterman. Ondanks de bezorgdheid onderweg over de snel invallende duisternis komen Jeroen en ik beiden tot de conclusie dat we geen spijt hebben van deze eerste vaart met de Waterman. We gaan er vanuit deze boottrip met de Waterman er één van vele voor het komende watersportseizoen zal zijn.» Fotoalbum tewaterlating Waterman
» Fotoalbum avondvaart Waterman (low resolution)
Trefwoorden: spanjaarden turfschip willem van oranje
09 april 2006

Zonder ceremoniële doop...

Vandaag is zonder ceremoniële doop(komt later) de Waterman van Jeroen in de (wereld)haven van Terheijden te water gelaten.

Morgen meer info hierover. De foto's zijn al wel te bekijken.» Fotoalbum tewaterlating Waterman
Trefwoorden: vaarbewijs avondvaren heklicht waterpolitie