Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

10 april 2006

De start van het watersportseizoen...

Zondagmiddag 9 april stond geheel in het teken van de tewaterlating van de Waterman. De hulptroepen werden een paar dagen eerder al door Jeroen geronseld. Na het vastsjorren van de Waterman en het monteren van de wettelijke verplichte verlichting wordt de trailer met de Waterman achter de Zafira gehangen.

Een kwartiertje later is de Waterman op de plaats aangekomen van de tewaterlating. Jeroen en Sven houden zich bezig het verwijderen van de spanbanden. Rien en Henk lossen allerlei vaarbenodigdheden. Als na geruime tijd Jeroen en Sven nog altijd bezig zijn de spanbanden te verwijderen tillen Rien en Henk alvast de Yamaha uit de Waterman. Op aanwijzing van Jeroen positioneer ik de trailer bovenaan het talud. Met vereende krachten wordt de Waterman van de trailer getild. Jolanda legt het hele gebeuren per seconde vast tot het moment dat de Waterman in de jachthaven van Terheijden drijft. ,,Eindelijk’’, denkt Jeroen hardop.

Natuurlijk moet er gelijk proefgevaren worden. Om beurten neemt Kapitein Jeroen een lading passagiers mee voor een korte rondvaart. Meevaren geschiedt wel op eigen risico. Aan het eind van de middag wordt de Waterman op de aangewezen plaats aangemeerd en het dekzeil provisorisch bevestigt. ,,Dat komt vanavond wel, dan kom ik hier terug en leg ik het dekzeil wel goed” zegt Jeroen. We spreken af dat ik die avond met hem mee zal gaan. Stel je voor de Jeroen in het water dondert. Wie legt dan het dekzeil goed zodat er bij een regenbui de Waterman niet vol loopt?

Niet veel later gaat mijn telefoon. Jeroen: ,,zullen we de buitenboordmotor meenemen? Kunnen we nog even een stukje varen.” Ik ga akkoord want ik ben altijd wel in voor een stukje varen. In de haven aangekomen (19.30 uur) besluiten we om naar Breda te varen. ,,Het is toch tot 20.30 uur licht. We hebben tijd zat”, zegt Jeroen. Met een redelijke (tuf)snelheid bereiken we na één keer bijgetankt te hebben en na ruim driekwartier het Spanjaardsgat in Breda Centrum. ,,In naam van de Koning, doe open die poort”, roep ik hard. De toegangspoort van het Spanjaardsgat blijft hermetisch gesloten.

Jeroen neemt nog wat foto’s met een mobile device als bewijs voor het thuisfront en keren de Waterman voor de aanvang van de terugreis. De zon is inmiddels aardig gezakt. We zien al snel in dat het heel krap gaat worden om voor het donker terug in de thuishaven te zijn. Ondanks de kou op de terugweg genieten we van de mooie kleuren aan de horizon. Na ruim een half uur (we hebben de stroom mee) meren we in de schemer aan in thuishaven van de Waterman. Ondanks de bezorgdheid onderweg over de snel invallende duisternis komen Jeroen en ik beiden tot de conclusie dat we geen spijt hebben van deze eerste vaart met de Waterman. We gaan er vanuit deze boottrip met de Waterman er één van vele voor het komende watersportseizoen zal zijn.» Fotoalbum tewaterlating Waterman
» Fotoalbum avondvaart Waterman (low resolution)
Trefwoorden: spanjaarden turfschip willem van oranje

© 2005-2009 Hans Postelmans