Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

04 mei 2007

Halfstok...

Vanavond hangt zoals elk jaar op 4 mei (Dodenherdenking) in heel Nederland de nationale driekleur halfstok.

De regering stelt van tevoren specifieke regels vast met betrekking tot de uren waarop halfstok gevlagd moet worden. Tot 2001 werd op Dodenherdenking, tijdens het spelen van het Wilhelmus na het in acht nemen van de twee minuten stilte om 20:00 uur, de vlag in top gehesen. Tegenwoordig blijft de vlag tot zonsondergang (wanneer zij wordt gestreken, op 4 mei zo rond 21:10 uur) halfstok hangen.
Dit officiële halfstokhijsen van de vlag behoort op de volgende wijze gedaan te worden:
Eerst moet de vlag in top worden gehesen; daarna moet zij plechtig worden neergehaald, totdat de onderzijde van de vlag op de helft van de masthoogte is gekomen. Daarna wordt de lijn vastgemaakt.
Bij het neerhalen moet de vlag eerst plechtig in top worden gehesen en daarna op dezelfde wijze neergehaald.
Bij halfstok vlaggen moet de vlag vrij kunnen wapperen, behalve wanneer het doek het verkeer hindert: dan mag de vlag licht worden gebonden.
Het eerst tot de top hijsen van de vlag is om te voorkomen dat er enige illusie van luiheid is bij het halfstok vlaggen; door eerst in de top gehesen te worden, en vervolgens weer naar beneden is meer werk dan simpelweg de vlag 'maar' tot halverwege hijsen.

(bron: Wikipedia)


Trefwoorden: dodenherdenking

© 2005-2009 Hans Postelmans