Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

17 november 2005

Pak vandalisme en overlast samen aan...

Zo nu en dan plaats ik en column van mensen die in mijn omgeving goed werk verrichten. Deze keer Ingrid Lammerse. Zij is bestuurslid van het BEKOM, de wijkraad van de Haagse Beemden. Ingrid schreef onderstaande 'BEKOMmering'.

Spuugzat zijn ze het, de bewoners van o.a. de Schijfkamille. Het vandalisme in hun straat loopt de spuigaten uit. Groepjes jongeren zijn er regelmatig op uit de bewoners te treiteren en wie er iets van zegt, loopt het risico zijn of haar auto de volgende dag gedeukt terug te zien. Hoewel het lastig te bewijzen is, moet erkend worden dat de kans, dat deze opeenvolgende gebeurtenissen met elkaar in verband staan, heel groot is.
Ook de directie van de openbare basisschool de Wildert wordt er moedeloos van. De ordner met aangiften van vernielingen herbergt een duimendik dossier. Vrijwel wekelijks moet iemand van de school aangifte doen van opzettelijk toegebrachte schade, een (poging tot) inbraak of wildplassen. Toch blijven ze trouw van iedere sloopactie aangifte doen, al vragen ze zich langzamerhand wel af of er iets mee wordt gedaan.

Bij het op 24 oktober georganiseerde overleg, waarin de overlastproblemen in deze buurt werden besproken, waren naast bewoners en vertegenwoordigers van de school en de wijkraad ook contactpersonen van woningbouwcorporaties, gemeente, politie en een aantal gemeenteraadsleden aanwezig.

Het deed de bewoners goed dat er op die avond brede aandacht was voor hun verhalen. Of het advies van de wijkraad om een bewonerscommissie te starten wordt opgevolgd, is nog niet zeker. Daarvoor zijn natuurlijk mensen uit de buurt nodig die de kar willen gaan trekken en of die gevonden gaan worden, is nog niet duidelijk. Ook de politie sprak waardering uit voor bewoners die niet alleen hun klachten deponeren, maar zich persoonlijk inzetten voor oplossingen. Vaak hebben bewoners ideeën voor relatief kleine aanpassingen, die mogelijk een positief effect hebben. Het vervangen van het hek bij de uitgang bij de school door paaltjes, omdat deze minder uitnodigend zijn als hangplek en een hoger hek rondom de school, zijn concrete voorbeelden van voorstellen om de telkenmale getroffen basisschool minder aantrekkelijk te maken voor verveelde jongelui.

Tijdens deze bijeenkomst werd weer duidelijk dat er voor jongeren in onze wijk veel te weinig geschikte plekken zijn waar zij kunnen samenkomen zonder andere wijkbewoners tot last te zijn. Een tekort aan aansprekende activiteiten leidt bovendien tot verveling, door velen gezien als een oorzaak van vandalisme. Als in overlastsituaties wordt opgetreden, verplaatst de groep zich, waarna een andere buurt wordt getroffen. BEKOM tracht al jarenlang de te beperkte voorzieningen voor de jeugd onder de aandacht van de politiek en ambtenarij te brengen.

Er was onbegrip voor de beperkte inzet van politie. Als de politie niet adequaat op een melding reageert, neemt de motivatie om gebeurtenissen te melden af. De wijkagent benadrukte dat het, desondanks, van belang is dat bewoners overlastsituaties en vandalisme blijven melden. Ook al is het niet altijd mogelijk direct een wagen te sturen, de meldingen zorgen er in ieder geval voor dat de aandacht voor de buurt niet vermindert.

Al met al was het een avond waar de deelnemers met een positief gevoel aan terug kunnen denken, al is het voor de bewoners en de school natuurlijk nog belangrijker dat er aan de aangedragen problemen daadwerkelijk iets wordt gedaan. Er zijn afspraken gemaakt en de wens werd uitgesproken, dit overleg een vervolg te geven om de ontwikkelingen te kunnen blijven volgen.

Bent u de overlast in uw buurt ook beu? Of ergert u zicht aan een ander aspect aan het wonen in de Haagse Beemden? Voor ideeën die de leefbaarheid van onze wijk kunnen verbeteren, vindt u in BEKOM een enthousiaste partner die u graag (verder) op weg helpt. Wij zijn eenvoudig te bereiken via onze website (www.haagsebeemden.nl) waar u ook onze andere contactgegevens kunt vinden. Het BEKOM is er voor u!

Trefwoorden: wijkraden jongerenopvang jop