Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

19 maart 2006

Zwemmen is leuk..!

Uit het HB-nieuws nr. 2006-3

Reddingsbrigade Breda was onlangs in het nieuws, toen zij oefende met een echt reddingsvlet in zwembad de Wisselaar. De reddingsbrigade is een graag geziene gast in de Haagse Beemden. In de zomermaanden waakt zij over onze veiligheid in en rondom de Asterdplas. Om voor de komende jaren nieuwe reddingsbrigadiers op te kunnen leiden, zoekt de reddingsbrigade Breda nieuwe aanwas.

Door Hans Postelmans

Veel Bredanaars kennen Reddingsbrigade Breda van de Sinterklaasintocht bij het Spanjaardsgat. In de zomermaanden én bij een temperatuur boven de twintig graden bemannen leden van de reddingsbrigade dagelijks hun nieuwe onderkomen aan de Asterdplas. Naast het toezien op de zwemveiligheid in en rondom de Asterdplas verleent de reddingsbrigade ook eerste hulp bij ongelukken.

Minder leden
,,We zijn op zoek naar nieuwe leden!” zegt de 36-jarige Luc Marijnissen. Hij is van beroep instrumentmaker en is in zijn vrije tijd verantwoordelijk voor de opleiding varend redden en bewakingen bij de Reddingsbrigade Breda. De laatste maanden zagen zij het ledental teruglopen van 180 naar 140. Veel jonge leden stoppen ermee, omdat ze bijvoorbeeld gaan studeren buiten de stad of kiezen voor een andere sport. ,,Dat wil trouwens niet zeggen dat wij alleen maar op zoek zijn naar jongeren. Iedereen tussen de 9 en 100 jaar kan lid worden, als zij in het bezit zijn van de zwemdiploma’s A, B en C. Zwemmen is niet leeftijdgebonden”, zegt Luc lachend.

Stoer en spannend
De vijftienjarige Thomas Frijters, scholier 3e klas vwo op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum, is al vanaf zijn negende jaar lid. Waar de meeste kinderen na het behalen van het A-B-C zwemdiploma het bekwamen in zwemvaardigheden verder voor gezien houden, is Thomas doorgegaan in de zwemsport. Naast het snorkelen op vrijdagavond bij de snorkelclub Dusky, is hij al jaren elke zondagochtend te vinden in zwembad De Wisselaar, waar de leden van de reddingsbrigade wekelijks oefenen op reddend en varend zwemmen. Vorige zomer deed Thomas ervaring op aan de Asterdplas tijdens zijn stage met ervaren reddingsbrigadiers.
,,Mijn voorkeur gaat uit naar varend redden. Ik wil daarvoor de komende tijd de benodigde brevetten én mijn EHBO- en Reanimatiediploma halen. Zwemmen is leuk! Daarnaast is het vrijwilligerswerk bij de reddingsbrigade eigenlijk best stoer en spannend,” zegt Thomas met gepaste trots.

Actie
Reddingsbrigade Breda is inmiddels een ledenwerfactie gestart. Leden die een nieuw lid aanbrengen, krijgen daarvoor een gepaste beloning. Geïnteresseerden die kennis willen maken, mogen gratis twee proeflessen volgen. De reddingsbrigade zwemt vrijdagavond vanaf 20.15 uur in het zwembad Van Sonsbeeck en op zondagochtend vanaf 9.00 uur in het zwembad De Wisselaar.
Voor inlichtingen: stuur een e-mail naar proefles@reddingsbrigadebreda.nl of surf naar www.reddingsbrigadebreda.nl





Trefwoorden: redders in nood reanimeren oranje kruis