Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

28 mei 2005

Begin bij jezelf...

In BN/deStem van vandaag schreef Leon Krijnen in zijn wekelijkse column Interface over een rechter in Amerika die pleit voor het vervolgen van individuen die hun bestanden op hun computer hebben encrypted (versleuteld). Want, zo meent de rechter, 'want wie doet heeft snode plannen'. Deze uitspraak, zo schrijft Leon Krijnen, is wellicht een afgeleide de gedachtengang van Joost van den Vondel, 'Wie goed doet, heeft niet te vrezen'.

Omwille van wettelijk vastgelegde privacyredenen is het volgens velen ‘ondenkbaar’ dat overheden en andere, al dan niet opsporingsbevoegde instanties, kunnen achterhalen wat er bij hen op de computer zou staan en in welke vorm. Deze opsporingstechniek wordt al jaren toegepast. Dat is een publiek geheim. Vele mensen weten dat dus niet. Ook mensen in mijn directe omgeving niet. Dat ervaar ik bijna dagelijks.

Het versleutelen van bestanden is hier (nog)niet aan de orde. Onverlaten weren die toegang tot mijn bestanden willen via de Wifipoort wel. Zouden meer mensen moeten doen. Zo is het hier mogelijk om zonder enige moeite via een wireless netwerk van 2 (verre)buren toegang tot het internet te krijgen.

Privacy beschermen, begin bij jezelf...


Trefwoorden: encrypted privacy versleutelen opsporingtechniek© 2005-2009 Hans Postelmans