Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

11 september 2005

Willemstad (NL) vestingstad...

Vandaag geen 'doordeweekse' zondag, maar sight seeing in Willemstad(NL), niet te verwarren met Willemstad Curaçao. Willemstad ligt waar Volkerak en Hollands Diep elkaar ontmoeten. Wat nu Willemstad is lag vroeger een gors. Toen Jan IV van Glymes, markies van Bergen op Zoom deze had laten inpolderen, ontstond rond 1565 het dorpje Ruigenhil. In juli 1583 nemen de Spanjaarden Steenbergen in. Willem van Oranje laat Ruigenhil versterken tot vesting. Na diens dood in 1584 verleende zijn zoon, Prins Maurits, de plaats in 1585 stadsrechten. Willem's stad kreeg de officiële naam Willemstad.

In 1874 werd Willemstad het centrum van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Het moest Holland beschermen tegen troepen die vanuit Brabant het Hollands Diep wilden oversteken en de toegang voor schepen naar het Hollands Diep afsluiten.

In 1926 werd de status van vesting opgeheven. Sinds 1970 is de gehele voormalige vesting, inclusief binnenstad en schootsveld, tot beschermd stadsgezicht verklaard.
Willemstad leeft tegenwoordig voor een groot deel van toerisme. De stad is een van de vijftien leden van de "Nederlandse Vereniging van Vestingsteden", en richt zich met onder andere een jachthaven op de watersport. Naast de diverse musea binnen de vesting vormen de Volkeraksluizen vlakbij het vestingstadje een bezienswaardigheid.
(bron: Wikipedia)

»Fotoalbum Willemstad(NL)-[11 september 2005]
»Willemstad (Curaçao)

© 2005-2009 Hans Postelmans