Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

18 oktober 2005

Kapsel Beatrix in Dikke Van Dale...

10 personen werkte zes jaar lang aan de 14e editie van de Grote Van Dale. De Nederlandse taal bleek de afgelopen jaren bijzonder productief. 9000 nieuwe woorden zijn toegevoegd aan de Grote Van Dale. Een paar maatschappelijke ontwikkelingen blijken echte hofleveranciers te zijn van de nieuwe woordenschat die in de Grote Van Dale wordt beschreven. Voorbeelden van nieuwe woorden die politiek gerelateerd zijn:

Afbraakbeleid, doofpotpolitiek, dramademocratie, fortuynisme, pingpongdiplomatie, salamipolitiek en sorrydemocratie.

Onze (mindere)economie heeft ook zo zijn weerslag op de nieuwe Grote Van Dale:

Bubbeleconomie, conjunctuurdip, graaicultuur, groeiverwachting, junglekapitalisme, tijgereconomie, turbokapitalisme..

Terrorisme liet natuurlijk diepe sporen na in het woordenboek.

Bomhond, schoenbom, terreurnetwerk, wereldterrorisme, zelfmoorddader, bioterreur, bomvest, massaterreur en zelfmoordterrorisme, bioterreur, bomvest, massaterreur en zelfmoordterrorisme.

Een geheel nieuwe categorie in de 14e Grote Van Dale vormen de allusies. Dit zijn woorden en uitdrukkingen die ontleend zijn aan cultuurverschijnselen als popmuziek, radio- en televisieprogramma's, beeldende kunst, boek- en filmtitels. Voorbeelden van allusies:

Aardappeleter, arafatsjaal, beatrixkapsel, candlelightgedicht, girlpower, giacomettifiguur, harrypotterbril, mcdonaldisering, miss piggy, monalisaglimlach, peterpancomplex, robinhoodprincipe, ruisdaellucht en williewortelbedrijf.

In bovenstaand rijtje mis ik overigens KNUFFELMARROKAAN!

Ook zijn er een scala aan nieuwe telefoniebegrippen in de 14e editie van de Grote Van Dale:

Belbundel, carkit, dubbelgesprek en flashgeheugen tot moblog, nulzes, oortje, opwaardeerkaart, prepaid, sms en ringtoon.

De Dikke Van Dale is niet dikker maar dunner geworden. Er zijn namelijk 14.000 woorden geschrapt.

De 14e editie van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal is verkrijgbaar in een aventurijnblauwe band met oranje accenten gestoken. De prijs bedraagt € 179,-. Voor die prijs krijg je er ook een cd-rom bij met o.a. de eerste Dikke Van Dale van 1864 erop. (ISBN 9066484276)

Trefwoorden: prisma vertaler tolk dictee

© 2005-2009 Hans Postelmans