Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

28 december 2005

Vuurwerk begint 1 tel later...

Bollebozen die er voor doorgeleerd hebben, hebben berekend dat 2005 een seconde langer moet duren. De zogenaamde schrikkelseconde is nodig om alle atoomklokken weer gelijk te laten lopen met de ‘fysieke’ draaiing van de aarde.

Goh, dat is fijn om te weten. Welk doel dient deze synchronisatieslag eigenlijk? Die van de gewone mensch? Nee dus. Dit geplande hikje van een seconde is o.a. in het belang van astronomen die veel met tijd rekenen. De aarde draait niet constant elk etmaal om zijn as terwijl onze keukenklok juist te nauwkeurig is. Onder invloed van getijden en andere factoren doet de Aarde iedere eeuw wel twee milliseconden langer over een etmaal. Wereldschokkend!

De 'International Earth Rotation and Reference Systems Service' bepaalt iedere zes maanden of de afwijking groot genoeg is om een sprong in de officiële tijd te rechtvaardigen, en dat is sinds 1972 al 22 seconden gebeurd.
De extra seconde zal op het laatste moment van het jaar worden ingevoerd, waardoor de klokkenluider op oudejaarsavond pas 1 tel na 23:59:60 de klokken mag gaan luiden. Als gevolg hiervan zal ook het vuurwerk 1 tel later van start gaan. Het is maar dat u het weet!
(bron: Tweakers)

Update: De schrikkelseconde wordt tussen 23:59:59 en 0:00:00 UTC toegevoegd. Lokale tijd is dat dus voor ons 0:59:59.
We kunnen dus gewoon 'normaal' aftellen. Alleen in Engeland moeten ze een seconde langer geduld hebben voor het vuurwerk begint.


» Weer schrikkelseconde bij jaarwisseling
Trefwoorden: digitale klokkenluider

© 2005-2009 Hans Postelmans