Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

22 januari 2006

Oehoe..?

Gisterenmiddag belde mijn broer mij lichterlijk opgewonden op. In een boom aangrenzend aan zijn achtertuin zou een zeldzame Oehoe uil zitten. De Oehoe uil die een kop groter is dan de buizerd is een zeer zeldzaam dier en is met zijn lengte tot 70 cm en een gewicht van ruim 3 kg de grootste uil van de wereld. Hij heeft ongeveer 6 cm lange oorpluimen. De bovenzijde van de oehoe is geelbruin, donkerbruin gevlekt en gebandeerd. Borst en onderzijde zijn geelbruin met brede donkere lengtestrepen en fijne dwarsstreepjes. Hij heeft grote oranje ogen. Als de Oehoe zijn vleugels spreidt is de afstand wel twee meter. Enfin, deze kenmerken passen precies bij de vogel die in onze woonwijk in een boom zit.

Ik ben de beroerdste niet, dus snel de Nikon gepakt en rap naar de genoemde boom.
Daar aangekomen was de vogel nog niet gevlogen. De uil zat schijnbaar een uiltje te knappen. Voorzichtig en zo stil mogelijk benader ik de uil. Blijkbaar niet stil genoeg, want even later staren twee grote ogen mij aan. Deze ogen verliezen me geen seconde uit het oog. Elke beweging die ik doe wordt stoïcijns gadegeslagen door de vogel. Niets ontgaat meneer of mevrouw de uil.
Even later sta ik zowat onder de boom en maak ik snel nog wat foto's. Daarna laat ik de vogel voor waar ie zit. Thuis aangekomen mail ik enkele foto's van de zeer zeldzame Oehoe naar www.uilen.org. Niet veel later krijg ik antwoord. Helaas is de uil die we vanmiddag hebben waargenomen geen Oehoe Uil. Volgens Gejo Wassink is onze Oehoe uil een Ransuil. Wassink coördineert het oehoeonderzoek in Nederland. Dus hij kan het weten.
Oehoe uil of Ransuil? Mij maakt het niet zo veel uit. De indruk die de vogel op me heeft gemaakt is overweldigend.



» Fotoalbum (oehoe)ransuil
» Google en oehoe uilen
» Google en ransuilen
» Vogelbescherming




Trefwoorden: fabeltjeskrant vogelnestje




© 2005-2009 Hans Postelmans