Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

20 maart 2006

Nieuwe regels reanimeren...

EHBO'ers moeten opnieuw reanimatie leren. Voor het redden van levens bij een hartstilstand komen namelijk nieuwe regels. Volgende week presenteert de Reanimatie Raad op een congres in Amsterdam de nieuwe reanimatiemethoden. Alle artsen, verpleegkundigen en hulpverleners, maar ook werknemers die bedrijfshulpverlener zijn, en gewone burgers met een EHBO-diploma moeten opnieuw op cursus.

Een van de belangrijkste wijzigingen heeft te maken met hartmassages. Zo verandert de manier waarop geconstateerd wordt of sprake is van een hartstilstand. Tot nu toe werd dat gedaan op basis van het voelen van de pols. Nu wil de raad dat al tot hartmassage wordt overgegaan als een bewusteloos persoon ook niet normaal ademhaalt. Iemand is bewusteloos als hij of zij niet meer reageert op aanspreken, roepen of schudden. Toen ik mijn reanimatiediploma behaalde mocht ik nog pijnprikkels toedienen aan het slachtoffer(Lotuspatiënt = proefkonijn) door flink in de monnikskapsspier te knijpen i.p.v. het 'gedoseerd' schudden van het slachtoffer volgens de nu geldende reanimatierichtlijnen.

De nieuwe reanimatierichtlijnen zijn te downloaden op de website van de Reanimatieraad.

Trefwoorden: defribillator stabiele zijligging oranje kruis

© 2005-2009 Hans Postelmans