Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

12 februari 2007

Kiesfraude in Breda...

Nou bijna dan. Vandaag maakte de gemeente Breda bekend dat alle 129.399 stempassen voor de Provinciale Staten verkiezing van 7 maart aanstaande ongeldig zijn verklaard en worden vervangen. Gebleken is namelijk dat sommige kiezers in spé twee stempassen bezorgd hebben gekregen. En dat zou weer fraude in de hand kunnen werken. Foutje van de drukker zegt burgemeester Peter van der Velde die er vanuit gaat dat (bijna) alle Bredanaars gaan stemmen op 7 maart. Dat zou dan voor het eerst zijn. In 1995 en 1999 nam maar ongeveer 46% van de Bredase bevolking de moeite om hun stem uit te brengen. Toen trouwens nog met een rood potlood en achter een vaal gordijntje. In 2002 was het al niet beter met een opkomst van 41,8%. Je zou dus denken met die dubbele stempassen, elke stem is meegenomen. Oké oké, dat is onzin natuurlijk.

Hieronder het persbericht dat de gemeente Breda vandaag uit liet gaan.
Breda vervangt alle stempassen

De gemeente Breda gaat alle stempassen voor de komende Provinciale Staten verkiezingen opnieuw versturen. Door een fout in het drukproces blijkt dat een onbekend aantal inwoners twee stempassen heeft gekregen. Op woensdag 21 februari krijgen alle 129.399 stemgerechtigde inwoners een nieuwe stempas met een begeleidende brief in de bus.

Vorige week werd duidelijk dat drie mensen een dubbele pas hadden gekregen. Inmiddels blijkt dat de drukker niet kan garanderen dat het bij die drie adressen blijft. De gemeente kan dus niet uitsluiten dat er meer inwoners twee passen hebben ontvangen. Bij de Provinciale statenverkiezingen kunnen mensen stemmen in elk willekeurig stemlokaal. Daarom is het niet mogelijk te controleren of mensen, die twee passen hebben gehad, maar één keer hun stem uitbrengen. Aangezien de gemeente het van groot belang vindt dat de verkiezingen zorgvuldig en rechtmatig verlopen, heeft de burgemeester, na overleg met de Kiesraad, besloten alle passen te vervangen.

De nieuwe passen krijgen een andere kleur. De inwoners kunnen de eerder ontvangen blauwe passen weggooien. Alle inwoners die inmiddels een onderhandse machtiging hebben verleend, moeten dat opnieuw doen, omdat die machtiging op basis van de oude pas niet meer geldig is. Via de begeleidende brief bij de nieuwe stempas en via gemeentelijke informatiekanalen als de verzameladvertentie in het Stadsblad, internet en advertenties in overige bladen zal de gemeente haar inwoners op de hoogte stellen van de nieuwe stempas.

De fout is ontstaan door een storing bij de drukker. De persen zijn enkele malen stilgezet en toen ze weer werden aangezet, is er een aantal dubbele stempassen gedrukt. Die zijn er bij de handmatige controle niet uitgehaald. Alle kosten van het opnieuw drukken zijn derhalve voor rekening van de drukker.



» Stemwijzer Provinciale Staten verkiezingen 2007
» Gemeente Breda




Trefwoorden: kiesfraude sdu stemmachine rode potlood





© 2005-2009 Hans Postelmans