Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

17 april 2008

Paspoort en rijbewijs verlengen dure grap...

Over enkele weken verloopt mijn rijbewijs en paspoort. Ook het paspoort van mijn eega is aan een verlenging toe.
Voor mijn rijbewijs houdt dat in dat ik gezien mijn leeftijd en omdat ik een GROOT-rijbewijs heb een Eigen Verklaring moet invullen en een medische keuring moet ondergaan bij een gecertificeerde instantie. De Eigen Verklaring moest ik ophalen op het gemeente huis. Kosten Eigen Verklaring? EUR 19,75. De medische keuring vond plaats bij een arts van de ARBO-dienst waar mijn werkgever een WIA-contract heeft. 17 maart was deze medische keurig, wat achteraf een wassenneus bleek te zijn. Kosten keuring? EUR 75,00.

Goedgekeurd
De Eigen Verklaring plus de gegevens van de medische keuring stuurde ik op naar het CBR. Het CBR beoordeelt deze gegevens van de medische keuring en oordeelt of ik in aanmerking kom voor het verlengen van mijn rijbewijzen C, D en E. Na enige vertraging door onvolledige gegevens van de keuringsarts viel gisteren het oordeel van het CBR op de mat. Uitkomst? GOEDGEKEURD!
Het nieuwe rijbewijs heeft het formaat van een creditcard. Dat is wel handig. Ook de categorieën zijn gewijzigd. Weer eerst B, C, D en E op mijn roze rijbewijs stond zijn er nu behoorlijk wat categorieën aan het rijbewijs toegevoegd. Op mijn rijbewijs in creditcardformaat zullen nu de volgende categorieën prijken.
AM, B, BE, C, CE, C1, C1E, D, D1, D1E.
Leuk detail. AM kreeg ik er gratis bij. De categorie 'AM' wil zeggen dat ik ook een bromfiets mag besturen. De categorie 'A' (motorfiets) hoop ik nog eens te behalen.

Fotomatrix Model 2007
Vanavond toog ik met Jolleke, Matthijs en Jasper naar het gemeentehuis voor het aanvragen van twee paspoorten en een rijbewijs. Een tijdje terug deden we een vakfotograaf aan voor pasfoto's voor ons allen. De foto's die we nog hadden liggen voldoen namelijk niet meer. Sinds 1 december 2007 moeten pasfoto's voor een paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs voldoen aan de eisen van de Fotomatrix Model 2007. Kosten pasfoto's? 4 x 7,50 = EUR 30,00.

Bijschrijving kinderen
De aanvraag van de paspoorten en het rijbewijs verliep verder zonder problemen. Vakkundig plakte de ambtenaar met behulp van een speciaal sjabloon de pasfoto's op de aanvraagformulieren van ons de beide kinderen. Matthijs en Jasper worden bijgeschreven in het paspoort van Jolleke en mij. Net als bij de oude paspoorten. Niet echt een must om dat in beide paspoorten te doen, maar kan erg handig zijn in het buitenland als zich daar een calamiteit voordoet. Kosten bijschrijving kinderen? EUR 34.00. Kosten twee paspoorten? EUR 96,70. Kosten rijbewijs? EUR 40,00.

Totale kosten
Heeft u meegeteld? Totale kosten voor het vernieuwen van twee paspoorten en een rijbewijs kost ons gezin deze reis. EUR 295,95. Ok, niet helemaal waar. De kosten van de medische keuring kon ik bij mijn werkgever declareren. Over vijf werkdagen zijn de reisdocumenten en het rijbewijs gereed om bij de gemeente Breda op te halen. Voor het rijbewijs herhalen we over tien jaar dit verhaal opnieuw. Onze paspoorten verlengen we alweer over vijf jaar.

Vreemd eigenlijk dat mijn vaarbewijs gewoon zonder verlenging geldig is tot 2028. In dat jaar hoop ik 65 jaar te worden.Trefwoorden: beginnersrijbewijs puntenrijbewijs

© 2005-2009 Hans Postelmans