Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

18 april 2006

Supercomputer voor KNMI...

Het KNMI krijgt de beschikking over een nieuwe supercomputer die 1440 biljoen berekeningen per seconde kan maken. Dankzij de nieuwe computer, een Altix 3700 van Silicon Graphics, levert het regionale weermodel Hirlam voor weersverwachtingen op de korte termijn nog betere informatie op een kleinere schaal.

Met name bij lokaal heftig weer dat gevaar oplevert kan dat de verwachtingen ten goede komen. De aanschaf past in het beleid van het KNMI om fors te investeren in het verder verbeteren van de vaardigheid om tijdig en adequaat te waarschuwen voor dreigend gevaarlijk weer.

De nieuwe rekenserver van het KNMI, die 240 processoren telt, behoort tot de tien grootste van ons land. Hij wordt niet alleen gebruikt voor de operationele weersverwachting maar ook voor onderzoek van weer en klimaat. (bron: KNMI)

Altijd handig om te weten dat we vooraf de KNMI kunnen raadplegen wat voor weersgesteldheid er op komst is. Zeker wanneer we besluiten om met de Bootsman een stukje te gaan varen op open water.


» knmiTrefwoorden: waterhoos noodsein schipbreuk

© 2005-2009 Hans Postelmans