Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

26 augustus 2006

Evolutie van een wijk(krant)...

1 maart 1979 zag de wijkkrant 'Haagse Beemden Koerier' het levenslicht. De nieuwe en oude bewoners van gloednieuwe Bredase wijk de Haagse Beemden kregen deze wijkkrant voor het eerst in de brievenbus. Het voorwoord van deze eerste uitgave van de Haagse Beemden Koerier werd verzorgd door de toenmalige Burgemeester van Breda (1967-1983), Ir. Willem Merkx.
"...naast de 250 gezinnen, die hier al woonden is nu de eerste nieuwe woonwijk van ongeveer 125 huizen in gebruik genomen. De eerste bus gaat rijden. Nu moet u als bewoners uw eigen buurt, uw eigen sfeer gaan opbouwen. Daar hoort een blad bij van en over de wijk. Zelf nam u het initiatief tot deze Haagse Beemden koerier..."
De vijf redactieleden van de Haagse Beemden Koerier weten 27 jaar geleden niet dat deze wijkkrant zou uitgroeien tot een van de mooiste wijkkrant van Nederland.
"...het krantje zal elke twee weken verschijnen en huis-aan-huis worden bezorgd, zowel bij de oorspronkelijke, als bij de "nieuwe" bewoners.
Wat er precies uit zal groeien is ook voor ons nog een tamelijk raadsel, maar één ding is zeker; het moet een communicatiemiddel zijn vóór, en vooral dóór de bewoners..."
Vorige week kwam ik het bezit van alle jaargangen Haagse Beemden Koerier, later Haagse Beemden Nieuws, en sinds dit jaar HB-Nieuws. Van 1 maart 1979 zijn alle tweewekelijkse verschenen wijkkranten trouw gearchiveerd door het secretariaat van de wijkraad, het Bewonerskomitee Haagse Beemden (BEKOM). Een uniek naslagwerk als je te weten wil komen hoe het een wijk in die 27 jaren is vergaan. De wijk de Haagse Beemden groeide uit van ca. 1000 bewoners in 1979 tot ca. 30.000 inwoners nu.

Op deze LifeBlog zal ik dan ook periodiek uit deze unieke verzameling van wijkkranten mijn inspiratie putten.


» Haagse Beemden Digitaal
Trefwoorden:redactie wijkrant drukker advertentie

© 2005-2009 Hans Postelmans