Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

03 september 2006

Brandpreventie anno 1979...

We schrijven 1 en 15 maart 1979. Lezers van de Haagse Beemden Koerier krijgen een aantal tips voorgeschoteld hoe zij met brand om moeten gaan. Of nog liever, hoe een brand te voorkomen.
...BELANGRIJK
Waarschuw bij brand altijd eerst de brandweer. Vermeld op of bij uw telefoontoestel het nummer van de Brandweer (0011).

Tip 1: Veilig zoeken op zolder en in kasten
Wanneer u op een donkere zolder of in een dito kast een kaars of lucifer als lichtbron gebruikt, bestaat het gevaar, dat door aanraking van de vlam of door het omvallen van de kaars een gemakkelijk ontvlambaar artikel vlam vat.
Aanbeveling: Gebruik hiervoor een zaklantaarn of looplamp.

Tip 2: Laat kinderen niet met vuur spelen
Voor kinderen heeft vuur in het algemeen een grote aantrekkingskracht en gaan er vaak onvoorzichtig meer om. Er kan al brand ontstaan, wanneer kinderen een lucifer aansteken, vervolgens schrikken van de vlam en die in een brandbaar materiaal werpen.
Aanbeveling: a) Leer kinderen met vuur om te gaan en wijs hen op de gevaren. b) houd lucifers en aanstekers buiten hun bereik. c) Bespreek het gevaar van ,,fikkie stoken" en dan aan de hand van een krantenfoto.

Tip 3: Opgeruimd is veilig
Oude rommel in de woning levert op diverse manieren gevaar op. In brandbare rommel breidt een brand zich soms razendsnel uit. Door de vele rook, die daarbij kan ontstaan wordt de weg naar de brandhaard versperd en het blussen bemoeilijkt. (EN DE VLUCHTWEG DAN?) In zo'n geval is blussen met een draagbaar blusapparaat of een emmer water vaak niet meer mogelijk.
Aanbeveling: a) Verwijder alle brandbare , niet meer bruikbare voorwerpen. b) Ruim uw spulletjes netjes op en plaats ze niet in de paden van toegangs- en vluchtwegen. c) Zorg voor kleine blusmiddelen zoals: tuinslang, slanghaspel, blustoestel...

Binnenkort meer tips van de brandweer.
Trefwoorden: 112 bhv eigen veiligheid eerst

© 2005-2009 Hans Postelmans