Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

21 augustus 2007

Boe Of Bah Nieuws...(6)

Op 3 augustus 2007 heeft Mr Boudewijn Baan van Asselbergs & Klinkhamer Advocaten namens de Vereniging Vrienden van het Markdal beroep aangetekend bij de rechtbank Breda. Dit beroep richt zich tegen de verleende monumentenvergunning voor een nieuwbouwkantoor, zoals door het college van B&W van de gemeente Breda afgegeven aan het waterschap Brabantse Delta.

Aan de rechtbank Breda is door de Vereniging een nadere termijn gevraagd om het beroep te kunnen onderbouwen. Op dit moment wordt met een aantal deskundigen (waaronder prof. dr. J.C. Bierens de Haan) hard gewerkt aan deze onderbouwing van het beroep. Normaliter zou de onderbouwing voor 7 september 2007 bij de rechtbank Breda dienen te worden aangeleverd. Wanneer de rechtbank Breda het beroep van de Vereniging vervolgens zal behandelen is nog niet bekend.

Niet alleen de Vereniging is in beroep gegaan. Ook de milieuvereniging de Groene Koepel en de Nederlandse Kastelenstichting hebben zelfstandig beroep aangetekend. De Vereniging Vrienden van het Markdal heeft intensief contact met de Groene Koepel en de Nederlandse Kastelenstichting. In goed overleg is bepaald dat deze organisaties hun eigen beroep instellen.

Charme offensief waterschap onder de loep
Inmiddels hebben op 8 en 15 juli en op 12 augustus jl. de Bouvigne Zomerdagen plaatsgevonden. Op deze “open dagen” kon het publiek de buitenplaats Bouvigne en het kasteel bezoeken. Deze “open dagen” zijn door het waterschap georganiseerd als charme-offensief om de burgers te overtuigen van het nut en de noodzaak van het plan voor een nieuwbouwkantoor op Bouvigne. Daartoe heeft het waterschap ook een folder uitgebracht met de titel “Feiten en cijfers nieuwbouw buitenplaats Bouvigne
Het waterschap houdt om begrijpelijke redenen belangrijke nadelen van het nieuwplan buiten de voorlichting.

Daarom een aantal feiten en cijfers nader onder de loep:

Parkeerplaatsen
Het waterschap stelt dat aantal parkeerplaatsen op de buitenplaats wordt teruggebracht van 135 naar 118. Wat het waterschap bewust niet vermeldt, is dat direct ten noorden van de buitenplaats nog eens minstens 100 extra parkeerplaatsen zullen worden gerealiseerd, om aan de parkeervraag van het waterschap te kunnen voldoen.

Afmetingen en maten
Vierkante meters: Het waterschap meldt dat er slechts 1% meer vierkante meter bebouwd zal worden. Wat het waterschap bewust niet vermeldt, is dat het waterschap in de berekening van de af te breken vierkante meters ook alle kleine bouwwerkjes als fietsenstallingen, trafohuisjes, magazijntjes, gasstations e.d. heeft meegerekend, om zo een gunstig lijkende berekening te kunnen maken.

Kubieke meters
Het waterschap meldt bewust niets over kubieke meters. Want de kubieke meter berekening laat het werkelijke volume van de nieuwbouw ten opzichte van de af te breken gebouwen zien! De af te breken gebouwen zijn totaal 24.000 kubieke meters, terwijl de nieuwbouw in het totaal meer dan 38.000 kubieke meters bedraagt. Het volume groeit dus met meer dan 57% !! En het volume is wat uiteindelijk te zien zal zijn vanuit het Markdal.

Hoogte
Het waterschap meldt dat de hoogte van de nieuwbouw varieert tussen de 12.30 meter en de 14.70 meter en dat de oude gebouwen tot 13.60 meter hoogte gaan. Het waterschap meldt bewust niet dat bij de af te breken gebouwen er slechts één gebouw 13.60 hoog is over een lengte van 39 meter, terwijl het nieuwbouwkantoor 14.70 meter hoog is over een lengte van meer dan 50 meter.

Het waterschap meldt bewust niet dat de gemiddelde hoogte van de nieuwbouw (zonder fietsenstallingen) 13.04 meter hoog is tegen een gemiddelde hoogte van de af te breken kantoorgebouwen van 10.61 meter. De nieuwbouw wordt dus gemiddeld 2.43 meter hoger, dus meer dan 22% hoger!

Zichtlijnen
Het waterschap laat door middel van een aantal compilatietekeningen zien hoe het nieuwbouwkantoor wordt “afgeschermd” van het Markdal (zie plaatje hieronder, excuses voor de slechte kwaliteit..) Wat het waterschap bewust niet vermeldt, is dat de appelbomen in onderstaande tekening de eerste twintig jaar uiteraard veel kleiner zullen zijn dan op het plaatje afgebeeld en dat daardoor het ontsierende nieuwbouwkantoor (tot 14.70 meter hoog) van heel grote afstand vanuit het Markdal zeer goed te zien zal zijn. Tevens vermeldt het waterschap bewust niet dat een groot deel van het jaar (herfst, winter) er uiteraard geen bladeren aan de appelbomen zitten en de afschermende werking door de appelboomgaard dan minimaal zal zijn.

Handtekeningenactie gaat door
Inmiddels hebben ruim 4000 Bredanaars hun handtekening gezet tegen het nieuwbouwplan op Bouvigne. Dit aantal handtekeningen moet nog veel groter worden. We gaan door met handtekeningen verzamelen. Download op onze website het handtekeningenformulier en vraag uw familie en vrienden om een handtekening. Het kost niets en zo laat ook ù zien dat u wil dat het waterschap stopt met dit nieuwbouwplan! De Vereniging zal in de komende periode op het meest geschikte moment deze duizenden handtekeningen aanbieden aan de gemeente Breda en aan het waterschap. De handtekeningenlijst kunt u downloaden op www.vriendenmarkdal.nl.

Website Vereniging Vrienden van het Markdal vernieuwd
Op onze nieuwe website www.vriendenmarkdal.nl staat de meest actuele informatie over de activiteiten van de Vereniging. Vanaf heden kunt u op de website ook deskundigenrapportages en onderzoeksresultaten terugvinden en downloaden.
Berichten uit het Markdal is een uitgave van:
Vereniging Vrienden van het Markdal en Buitenplaats Bouvigne
Correspondentieadres: Bieberglaan 28, 4834 MK Breda
e-mail adres: info@vriendenmarkdal.nl
website: www.vriendenmarkdal.nl





Trefwoorden: wat is mijn recht?



Labels: