Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

15 april 2008

PR tijdens RTV Rijnmondloop 2008...

Na zondag weet ik dat Rotterdam minimaal één dag per jaar een leuke stad is om te vertoeven. Wanneer? Als deelnemer tijdens de jaarlijkse Marathon van Rotterdam. In januari schreven Jeroen en ik me in voor de RTV Rijnmond Loop. Een parcours van 10km door de straten van Rotterdam. Start en finish op de Coolsingel. Altijd gezellig. Op het moment van inschrijven (21 januari 2008) had ik in geen 30 jaar 10km hardlopend volbracht. Werk aan de winkel dus.

De hele winter heb ik samen met Jeroen, Louis en soms ook met Desirée, Rien, en sinds kort ook met Sven, rondjes gerend in de Haagse Beemden, een prachtige wijk in Breda. Verder rende ik mijn rondjes tijdens de vier Wintertrimlopen in de maanden januari tot en met april. Daarnaast sloot ik me aan bij de Trainingsgroep Haagse Beemden onder leiding van Maarten Rooijmans, waar ik elke donderdagavond keihard trainde voor mijn eerste 10km in jaren en ter voorbereiding op de Haagse Beemden Loop waar ik ook 10km wil gaan rennen.

Dagfotograaf
Zondagochtend al vroeg uit de veren. Om 9.09 uur zou namelijk de Intercity richting Rotterdam CS vertrekken. In de Chevy Matiz van vrouwlief op weg naar Breda CS. Wel eerst Lars (dagfotograaf) en daarna Jeroen ophalen. De Matiz parkeren we nabij het station en stappen ruim op tijd in de Intercity. Op Dordrecht CS stappen Ger (nog een dagfotograaf), en Joris die aan de 5km meedoet, in onze trein. Ger laat ons trots zijn loei, en niet van nieuw te onderscheiden, Nikon-lens zien. Later zou blijken dat Ger die dag ruim 1200 foto’s heeft gemaakt. (NB: Op het moment van het schrijven van deze blog is Ger nog bezig de vele foto’s te kantelen, te sorteren en te rubriceren.) Hans kan het niet laten, en maakt snel wat foto’s van een leuke jongedame die hij in de verte op een bankje zit zitten. De lieftallige dame merkt niets van al die aandacht.

Startnummer
Aangekomen in Rotterdam (9.40 uur) moeten Jeroen en ik ons nog haasten om het startnummer op te halen. In de trein vertelde Joris namelijk dat het startnummer voor 10.00 uur afgehaald moest zijn bij het wedstrijdsecretariaat. En…, geen nummer…, NIET STARTEN! Vanaf het NS-station volgen we horden mensen in hardloopkleren in de hoop dat zij ons naar het gewenste gebouw leiden. Dat lukt niet. Iedereen die we volgen blijkt een andere bestemming te hebben. We klampen een meneer in een hardlooptenue aan en vragen waar hij zijn nummer heeft gehaald. In het Engels zet de man ons op het goede spoor. ,,Look out for a green building”, zegt hij, en wijst tegelijkertijd met zijn wijsvinger welke richting we op moeten lopen.

World Trade Center
9.50 uur is het inmiddels geworden. Jeroen klampt na enige minuten een mevrouw aan voor extra informatie. Aan haar gele hesje herkenen we dat zij een medewerker van dit hardloopevenement moet zijn. De mevrouw zet ons definitief op het goede spoor. We moeten in het volgende gebouw zijn. En inderdaad, het gebouw (World Trade Center) is groen.

Slanker
Net voor 10.00 uur stappen we het Word Trade Center (WTC) binnen. Op tijd! Na overhandiging van ons startbewijs krijgen we ons startnummer. Ook krijgen we een voucher dat recht geeft op een uniek en functioneel hardloopshirt omdat we bij inschrijving daarvoor gekozen én betaald hebben. De mevrouw achter de tafel twijfelt aan mijn confectiemaat en stelt voor dat ik het shirt in een maatje kleiner mee neem. Niet omdat ik slanker lijk, maar omdat de shirtjes groter uitvallen. Uitgebreid laat de mevrouw aan ons zien dat de shirtmaat die ik besteld heb erg groot uitvalt. Ik ga mee in haar voorstel en krijg prachtig shirt in de maat ‘Large’ mee.

Tien minuten later zijn Jeroen en ik omgekleed en horen we iemand herhaaldelijk door een speaker zeggen dat het WTC om elf uur haar deuren sluit en die dag niet meer open gaat. Onze tassen moet dus mee. Jeroen sluit eerst nog aan in een lange rij staan voor een sanitaire stop. Niet onverdienstelijk. Opgelucht verteld Jeroen weer tien minuten later dat hij de High Tea en de babi-pangang van gisteren in het WTC heeft achtergelaten.

Regiewagen
Nu hebben we tijd genoeg. De start van de RTV Rijnmondloop is pas om 11.15 uur. Onze enigste zorg is nog waar we onze tassen met kleding op zullen bergen. Nergens omkleedtenten of anderszins te bekennen. Brutaal lopen we een politiebureau binnen wat net achter de Coolsingel ligt. ,,Veiliger kunnen onze spullen niet liggen”, zegt Jeroen lachend. Jammer voor ons, de baliemedewerker begrijpt ons probleem maar kan/wil niets voor ons betekenen. Een hardloper met politielogo op zijn shirt geeft zonder problemen zijn spullen aan de baliemedewerker. Die worden wel netjes achter de balie opgeborgen. Wat nu? Tegenover en achter een hoog en afgesloten hek zien we een soort van regiewagen van RTV Rijnmond staan. Een prima plek om je tas onder te zetten. We vragen een meneer die wat morrelt aan een bussel kabels of we onze tassen onder de regiewagen mogen stallen. Hij hoeft er niet op te letten zeggen we er bij. De meneer stemt toe. Tot grote opluchting van ons beiden. Waardevolle spullen, zoals telefoon en portemonnee steken we in onze zakken. Niet echt handig om 10km met dat extra gewicht in je broekzak te rennen. Een smsje aan Lars biedt uitkomst. Lars meldt dat hij ongeveer 500 meter na de start aan de rechterkant klaarstaat om onze spullen in bewaring te nemen. Dat gegeven zou ons later die dag opbreken. Later meer daar over.

Startkooi
Bijna lopen we de startkooi binnen waar de marathonlopers staan opgesteld. Om 11.00 uur precies betreden we de linker startkooi en staan ruim honderd meter van de startlijn vandaan. Aan een gedegen warming-up komen we helaas niet toe. Verder dan een beetje rekken en strekken komen we niet. We herkennen in de immense mensenmenigte twee voor ons bekende hardlopers van de Wintertrimloop. Martijn en zijn loopmaatje staan een paar meter voor ons.

You never walk alone
Vijf minuten voor de start zet Lee Towers vanuit een hoogwerker en onder luid applaus het ‘You Never Walk Alone’ in. Inderdaad Leen, ruim 3000 medemensen vandaag. Klokslag 11.15 uur steekt Ivo Opstelten het (korte)lontje aan van kanon wat als startsignaal moet dienen. Een luid gejuich klinkt als er een luide KABOEM klinkt. De hele meute komt op de Coolsingel komt langzaam op gang voor de 10 km RTV Rijnmondloop.

Vette telelens
500 meter na de startstreep tref ik inderdaad Lars aan de rechterkant van het parcours aan en overhandig hem mijn waardevolle spullen. ,,Zo dat is ook een zorg minder.”, denk ik. Of toch niet? Jeroen smeet een paar seconden eerder zijn telefoon net achter Lars in de middenberm. ,,Heeft Lars mijn telefoon wel zien landen in het gras?”, zal Jeroen die dag nog vaak hardop zeggen en een veelvoud daarvan door zijn hoofd malen. Twintig meter verder staat Ger met zijn Nikon en vette telelens. Ger zet Jeroen en mij netjes op de foto zou later die dag blijken.

Ambiance
De 10 km verlopen voor Jeroen en mij zonder problemen. Onderweg staan de toeschouwers rijen dik en klappen voor de ‘atleten’. Op ongeveer het 3 km punt komt mij in tegengestelde richting, de latere winnaar van de marathon van Rotterdam, William Kipsang tegemoet. Nondeknetters, wat gaat die gast hard. Ik geniet met volle teugen van de ambiance van deze prestatieloop. Jeroen finisht in een prachtige netto tijd van 49.52 min. Ik finish in een netto tijd van 57.51 min. Ik wilde mijn eerste 10 km (in wedstrijdverband) binnen het uur lopen, en dat is me gelukt. Goed beschouwd een PR op de 10km. Er zijn zelfs beelden van. Als de klok precies op 1:14.00 loop ik (in een blauw shirt) onder het spandoek door. Een paar tellen later kijk ik op mijn horloge.

Anekdote
Weer een kwartiertje later blijken onze tassen nog precies daar te staan waar we ze hebben achtergelaten. We danken RTV Rijnmond hartelijk zonder er iemand te zien. In het voorportaal van het politiebureau kleden we ons om. De anekdote van het omkleden laat ik hier maar achterwege.
Nu op zoek naar Lars en Ger. Even bellen waar ze zijn. O jee, waarmee?. We hebben geen telefoon. Die heeft Lars. Op goed geluk lopen we in de richting waar we Ger en Lars voor het laatst hebben gezien. Halverwege besluiten we om ons strategisch op te stellen en vermoeden dat we Ger en Lars op dat punt zullen treffen. Helaas. Een half uur later gaan Lars en geen Ger.

Korting
Na enig overleg besluiten dat we naar de plek te gaan die we alle vier gemeenschappelijk hebben. Rotterdam CS. Daar aangekomen wachten we Lars en Ger op en smullen onderwijl van een bakkie patat wat Jeroen koopt van het laatste kleingeld uit zijn jaszak. In die jaszak zitten ook de treinkaartjes van Lars, Jeroen en mij. Wij kunnen dus in ieders geval thuis geraken. Na ruim een uur nog steeds geen Lars en Ger. We besluiten om toch maar de trein naar Breda te nemen. Op het perron realiseren we dat we treinkaartjes met korting hebben. De persoon waarmee we ons recht op korting bij controle door een conducteur moeten aantonen is Lars (OV-Jaarkaart). En Lars is er dus niet. Toch stappen we in de sneltrein. We krijgen gelukkig geen controle omdat de conducteur zich na elke tussenstop in zijn conducteurskantoortje terugtrekt.

Afspraken
Ruim een half uur later stappen we uit op het station Breda – Prinsenbeek. Van daaruit is het vijf minuten lopen naar het huis van Jeroen. En de Matiz dan? Inderdaad…Lars heeft ook de autosleutel. Thuis aangekomen bellen we Lars. ,,Waar staan jullie?”, vragen we nieuwsgierig.
,,Op Rotterdam CS. En jullie?”, vraagt Lars lachend. Oeps!
Een uurtje later treffen we Lars bij station Breda CS en krijgen we onze waardevolle spullen overhandigd. Ger is dan al eerder in Dordrecht uitgestapt. We wisselen onze wederzijdse ervaringen van die dag uit en concluderen dat we volgend jaar betere afspraken moeten maken om samen uit en ook weer samen thuis te komen.

Bedankt Lars en Ger voor de foto’s! Jeroen en ik maken het bij een volgende gelegenheid helemaal goed met jullie.


» RTV Rijnmondloop 2008 (Jeroen Thoolen)
» Foto's hier en hier (Ger Heimans)
» Foto's van Lars Scheve hier
Trefwoorden: hardlopen trainingschema foto's