Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

19 februari 2006

Je buurt maak je zelf...

Uit het Haagse Beemden Nieuws nr. 2006-2

Elk jaar wordt het Flexibel Buurtbudget door de gemeente vastgesteld. Deze middelen worden gebruikt om zaken zoals leefbaarheid, betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de bewoners in een buurt te stimuleren.

Door Hans Postelmans

De gemeente wil bewoners meer betrekken bij zaken die hun eigen buurt aangaan. Breda is verdeeld in districten en één daarvan is het district Noord-West. Hieronder vallen Prinsenbeek en de Haagse Beemden. Samen brengen zij advies uit aan de gemeente Breda wanneer er een aanvraag wordt gedaan voor geld uit het Flexibel Buurtbudget.
Per aanvraag kan er tussen de € 500,- en € 5000,- worden uitgekeerd. Dat ligt eraan hoeveel er nog in de pot zit, als de aanvraag binnenkomt en hoeveel de offerte bedraagt die wordt ingediend.

Goed plan?
Misschien is er in je buurt, vereniging of comité al enige tijd een goed plan. Als dit plan niet uitgevoerd kan worden, omdat er geen geld beschikbaar is, dan is nu de kans om dit plan werkelijkheid te laten worden. Ook kun je natuurlijk spontaan met een idee komen. Maar niet zomaar iedereen, of ieder idee komt voor subsidie in aanmerking. Het moet wel passen in de doelstellingen van de flexibele buurtbudgetten.
In 2005 werden er in de Haagse Beemden vijf aanvragen voor het Flexibel Buurtbudget gehonoreerd.
Het Laagbos kreeg een speelhuisje. Bij de trapveldjes aan de Wilgenbroek en aan de Julie Claeysstraat werden ballenvangers geplaatst. Op het speelterrein aan ’t Zand – Heksenwiellaan werden bloembakken geplaatst en kreeg het sinterklaasfeest op WC de Donk een flinke financiële injectie.

Voorwaarden
Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie van het flexibel buurtbudget, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. In het algemeen kun je stellen, dat het plan de leefbaarheid in een buurt moet stimuleren.
Het plan moet van de bewoners zelf komen en de bewoners moeten zelf ook de handen uit de mouwen steken. Het plan moet uiterlijk in het jaar van de aanvraag gerealiseerd kunnen worden. Het plan moet een collectief en geen individueel belang dienen. Verder moet het plan gedragen worden door minimaal 75% van de omwonenden en betrokkenen. Het moet bovendien gesteund worden door Dienst Stadsbeheer als het gaat om veranderingen in het straatbeeld.

Meer informatie over de aanvraag van gelden uit het Flexibel Buurtbudget vindt u op www.haagsebeemden.nl. Vanaf deze site is ook een aanvraagformulier te downloaden.




Trefwoorden: wijktafel buurtregisseur



Gevolgen Vierde Bergboezem...

Uit het Haagse Beemden Nieuws nr. 2006-2

In krant 6 en 10 schreven we er al over: de ontwikkeling van de Vierde Bergboezem. Een gebied van circa driehonderd hectare moet de inwoners van Breda gaan beschermen tegen hoogwater in de Mark. Maar wat voor consequenties heeft het onderwater water zetten van dit gebied voor mens, natuur en milieu?

Door Hans Postelmans en Jeroen Thoolen

De overheid heeft het Waterschap opdracht gegeven om de Vierde Bergboezem te realiseren. Veel ruimte is er niet meer. De Haagse Beemden is opgerukt richting Terheijden en wanneer het ‘Plan Asterd’ is voltooid, kan en mag de Mark absoluut niet uit haar oevers treden.

Gemaal
Wanneer de eerste drie bergboezems (Weimeren, Rooskensdonk en Terheijden) volgelopen zijn, zal de Vierde Bergboezem tijdelijk water moeten gaan bergen. Tot die tijd zal het land multifunctioneel worden ingezet: voor landbouw, natuur en recreatie. Zo snel mogelijk na het zakken van het waterpeil zal de Vierde Bergboezem door een gemaal weer worden leeggepompt.

Natuur
Het Haagse Beemdenbos ligt straks ook in het gebied van de Vierde Bergboezem. Het bos dat nu wat saai aandoet, krijgt straks een natuurlijker karakter. In het overige deel van het gebied zijn verder hoofdzakelijk graslanden, hetgeen perspectieven biedt voor het broeden van weidevogels. Daarnaast zullen bijvoorbeeld ganzen en zwanen eerder in het gebied overwinteren doordat er weinig landbouw plaatsvindt en hogere waterstanden mogelijk zijn.

Slib
Waar waterberging plaatsvindt, moeten goede afspraken met eigenaren gemaakt worden. Locaties die vaak onder water lopen, kunnen soms door het Waterschap aangekocht worden. Bij het weer leegpompen van de Vierde Bergboezem zetten landeigenaren in het gebied en andere belanghebbenden wel hun vraagtekens. Zij denken dat slib zal achterblijven op de gronden. Slib waarin zware metalen en andere voor de natuur schadelijke stoffen in zal zitten. Milieudeskundigen spreken dit echter tegen.

Berg zand
Als gevolg van de aanleg van de Vierde Bergboezem vertrekt binnenkort de laatste boer(bewoner) uit het gebied waar straks de Vierde Bergboezem zal worden ontwikkeld. Zijn land is onlangs aangekocht door het Waterschap. Om het gebied op gecontroleerde wijze vol en ook weer leeg te laten lopen, wordt het omzoomd door een dijk. Door de verschillende hoogtes die het driehonderd hectare grote gebied kent, zal op sommige plaatsen een dijklichaam van circa twee en een halve meter verrijzen. Diverse bewoners die aan het gebied grenzen, zullen hun vergezicht over de polder moeten inleveren voor één die niet verder reikt dan een berg zand.

Voor reacties op dit artikel neemt u contact op met onze redactie via redactie@haagsebeemden.nl.



Trefwoorden: watersnood 1953