Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

26 oktober 2005

Met andere ogen...

Stormbaan met vele hindernissen

Stefan Izeboud woont in de Beemden- en Donkenbuurt. Nu hij tijdelijk op een rolstoel is aangewezen, trekt hij zich het lot van minder validen aan. In zijn buurt ondervindt hij naast de gevolgen van wortelopdruk nog vele andere problemen wanneer hij zich in zijn rolstoel richting winkelcentrum de Donk begeeft.

Door Hans Postelmans

Ik heb een afspraak met Stefan die nu een jaar in de Ruissenbeemd woont. Als ik gastvrij word ik ontvangen door zijn vrouw Anja zie ik in de hal een rolstoel staan. Buiten, in de opening van de schuifpui, staat Stefan op krukken een sigaretje te roken.

Stormbaan
Stefan is een maand geleden geopereerd aan zijn knie en als gevolg daarvan mag hij deze twee maanden niet belasten. Hij valt meteen met de deur in huis: ,,Ondanks dat ik tijdelijk minder goed ter been ben, ga ik elke dag een blokje om. Ik maak dan meestal gebruik van de rolstoel. Als je geen belemmering hebt met lopen, valt het je niet zo op, maar nu ik daar moeite mee heb kijk ik met andere ogen naar de route van en naar winkelcentrum de Donk. Deze blijkt dan een ‘stormbaan’ met vele hindernissen te zijn”.

Kastje naar de muur
Ik heb de gemeente de afgelopen weken al diverse keren gebeld en hen gewezen op mijn bevindingen. Bij de gemeente ben ik van het kastje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk is me toegezegd dat er kontact met mij zou worden opgenomen. Tot op de dag van vandaag heb ik niets meer van de gemeente vernomen. Dat is toch belachelijk?”, zegt hij zichtbaar geïrriteerd.

Steil
Omdat ik proefondervindelijk wil vast te stellen hoe erg het met de route naar winkelcentrum de Donk is gesteld stel ik aan Stefan voor om de route te bekijken. Hij stemt toe en gaat mij strompelend op krukken voor. Zijn vrouw Anja neemt de rolstoel mee. Als we van de Ruissenbeemd de Kantenbeemd in lopen, komen we het eerste opstakel tegen. Beide zijden van een verkeersdrempel die ons doorgang zou moeten bieden, blijken geblokkeerd. Links een uit de kluiten wassen bossage en rechts een ‘fout’geparkeerde auto.

Gevolgen wortelopdruk
In de Brandenbeemd aangekomen gaan we linksaf. Ter hoogte van nummer 73 zijn de gevolgen van wortelopdruk overduidelijk. Midden op het voetpad steken de stenen ruim vijf centimeter boven het trottoir uit. Veel stenen liggen los. ,,Hier moet ik goed uitkijken waar ik met de rolstoel rij. Als je hier in het donker loopt of als er veel bladeren liggen in de herfst, dan is dit stuk trottoir toch voor iedereen gevaarlijk om te gebruiken?”, zegt Stefan verontwaardigt.

Openbare weg”Wortelopdruk is in de Haagse Beemden een veel besproken onderwerp”, aldus Ada Matzinger van het Bekom. In de Arenberglaan is inmiddels begonnen met het herstellen van de schade die wortelopdruk heeft veroorzaakt. In de Haagse Beemden staan duizenden bomen waarvan de wortels problemen geven”,

Nu wordt het leuk
We steken de Brandenbeemd over en de lopen de Rippaertsbeemd in en komen in de Kortendonk aan. Daar waar de Kortendonk de Veerdonk kruist, ligt de weg ongeveer 30 cm. lager dan de straat waar wij vandaan komen. ,,Nu wordt het leuk”, zegt Stefan. ,,Met de rolstoel kom ik de stoep wel af, maar aan de overkant terug de stoep op is erg moeilijk!” Stefan neemt plaats in de rolstoel als ik hem vraag te laten zien wat hij bedoelt. Bij de eerste poging om de stoep op te komen kantelt hij met zijn rolstoel bijna achterover. Anja schiet Stefan te hulp. Met veel moeite trekt zij hem met de rolstoel achteruit het trottoir op.

Spoorvorming
Halverwege de Kortendonk komen we een volgende obstakel tegen. Lichtblauwe hekjes. Stefan die in de rolstol is blijven zitten, manoeuvreert zich moeizaam tussen deze hindernis door. Na enkele minuten bereiken we de Hondsdonk. De wortelopdruk in deze straat is aanzienlijk. We vragen ons af wat de gebruiker van een invalidenparkeerplaats aldaar voor last ondervindt. Stefan vertelt dat hij als gevolg van spoorvorming op de Hondsdonk een ruime omweg moet maken om met zijn rolstoel over te kunnen steken naar WC de Donk. De spoorvorming op de Hondsdonk is inderdaad behoorlijk. Het ‘steile’ verschil met de weg en het trottoir is zeker twintig centimeter. Niet te doen voor een rolstoeler.

Erg smal
Om de voetgangersoversteekplaats bij de bushalte te bereiken heeft Stefan ook hulp nodig. In de trottoirrand is geen invalidenopgang gemaakt. Anja helpt Stefan achteruit het trottoir op. We besluiten terug te gaan. Even later treffen we opnieuw blauwe hekjes aan. Ditmaal heeft Stefan meer moeite met deze hindernis. De doorgang is erg smal. Na een paar keer steken is hij langs de hekjes. De verkeersdrempel in de Veerdonk is zonder problemen te passeren en verder zonder oponthoud en enkele minuten later zijn we terug in de Ruissenbeemd.

Belang voor iedereen
Stefan Izeboud: ,,Ik zoek de publiciteit omdat ik dit probleem aan de kaak wil stellen. Niet voor mezelf, maar in het belang van iedereen!”.

De gemeente Breda heeft inmiddels Stefan toegezegd dat zij de problemen met de wegen en trottoirs in de buurt van WC de Donk op willen lossen. Wel geeft zij daarbij aan dat daarvoor de ‘middelen’ beperkt zijn. (red.)

Trefwoorden: houthakker boomchirurg



Zorgen om gevolgen UMTS-straling...


Gemeenten doen steeds vaker UMTS-masten in de ban omdat niet duidelijkheid is of de straling die deze telefoniemasten produceren niet schadelijk voor de gezondheid is. In Breda lopen er op dit moment diverse bouwvergunningaanvragen voor plaatsing van UMTS-zendmasten. Het Stedelijke Woonconsumenten Organisatie Breda (SWOB) en Milieuvereniging De Groene Koepel zijn tegen de komst van UMTS-masten in Breda.

Door Hans Postelmans

Haagse Beemden, september 2005 - De straling die UMTS zendmasten voor mobiele telefonie produceren houden de gemoederen van veel partijen bezig. Is deze straling schadelijk voor de gezondheid? Met die vraag kampt de overheid, gemeenten, woningcorporaties, bewoners en milieubewegingen.
Inmiddels wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Na een grootschalig onderzoeksprogramma van de Europese Unie (de Reflex studie) naar de schadelijkheid van de straling van UMTS-masten is binnen de geldende overheidsvoorschriften geen sluitend bewijs gevonden dat UMTS-straling schadelijk is.

Langdurige blootstelling
UMTS-masten zenden een sterk elektromagnetische velden uit met een frequentie van ±2000 Megahertz. In de buurt van die UMTS-masten zijn de magnetische velden, die te vergelijken zijn met een magnetron, zeer sterk. Het menselijk oog bijvoorbeeld is zeer gevoelig voor deze magnetische velden omdat ze slecht warmte afvoeren. Bij langdurige blootstelling aan een hoge concentratie magnetische velden kunnen ogen vertroebelen. Dit effect is beter bekend als staar.

Bewijs
Onlangs gaf Prof.Lucas Reijnders in de Avenue in Breda op uitnodiging van het SWOB en de Groene Koepel, een presentatie over de gevaren van UMTS-straling. In zijn presentatie gaf Prof.Reijnders aan dat onderzoeken naar de schadelijkheid van de straling van UMTS-masten ‘vooralsnog’ geen sluitend bewijs daarvoor leveren. Toch dienen al deze onderzoeksresultaten serieus genomen te worden.
De Reflexstudie toonde niet aan dat er direct gevaar is voor direct omwonenden bij UMTS-masten maar toonde wel aan dat er bij langdurige blootstelling aan UMTS-straling er verandering optreedt van de DNA-structuur van de mens. Ook is er bij blootstelling van deze straling gebleken dat mensen klagen over hoofdpijn, tintelingen, slapte, concentratiestoornissen, nervositeit en vermoeidheidsklachten.

Verzet
De politiek in Breda trekt zich de zorgen van de bevolking over de mogelijke schadelijke gevolgen van UMTS-masten aan. Zij stelt voor, net als in Etten-Leur, dat de gemeente de vergunningaanvragen aanhoudt tot eind december van dit jaar. Dan worden de onderzoeksresultaten bekend van een Zwitsers onderzoek dat o.a. in opdracht van het VROM wordt uitgevoerd. Aan dit voorstel van de politiek zit wel een maar. UMTS-masten kleiner dan vijf meter zijn namelijk vergunningvrij. In Breda zijn al enkele van deze ‘kleine’UMTS-masten geplaatst. Een aanvraag voor de bouw van een UMTS-mast in de Mastdreef in Princenhage loopt nog. Daar is veel verzet tegen de komst van deze telefoniemast.

Wat nu?
Moeten we mobiele telefoons verbieden? Deze drastische maatregel is volgens het SWOB en de Groene Koepel niet nodig. Onderzoek naar aanpassing van de huidige techniek van kan volgens hen bijdragen aan een oplossing om deze straling en dus de risico’s terug te dringen.

Trefwoorden: kpn O2 tele2 ben woldering kartel



GEZOCHT! Flinke kerels en toffe meiden...

Handbalvereniging Kropman Tornado70 is op zoek naar jeugdspelers om haar teams te komen versterken. Zowel bij de gemengde D-jeugd als bij de jongens en meisjes C-teams is de vereniging hard aan nieuwe sportertjes toe.

De D-jeugd speelt in de leeftijd 5 t/m 9 jaar. De C-jeugd is de leeftijd 10 t/m 13 jaar. Wie eens wil komen kijken op een training of gelijk eens een proeftraining wil meedoen, is van harte welkom in sporthal De Ganzerik in de Haagse Beemden op de volgende tijden:
Woensdagavond van 18.00 tot 19.00 uur voor de D’tjes.
Dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur en vrijdagavond van 18.30 tot 19.30 uur voor de C’tjes
De wedstrijden worden gespeeld in het weekend op verschillende tijden.
Kropman Tornado70 is een vereniging waar gezelligheid voorop staat. Jaarlijks worden er voor de diverse groepen leden buiten de wedstrijden om verschillende activiteiten georganiseerd om de teamspirit te verhogen, maar ook voor de fun natuurlijk.
Aarzel niet en laat uw kinderen eens langs komen. Handbal is een snelle, toffe sport voor flinke kerels en stoere meiden! Voor meer informatie www.tornado70.nl.

Trefwoorden: kaboutersport