Hans Postelmans Breda ©2004-2007
LifeBlog

17 november 2005

Wijktafel in Breda...

Reeds enkele jaren geleden constateerde de wijkraad Bekom in de Haagse Beemden, de grootste wijk van Breda, dat na het wegvallen van bepaalde overlegvormen vanuit ondermeer het districtgewijs werken er een bepaald vacuüm ontstond op het gebied van de informatieverstrekking tussen de verschillende netwerkpartners in de wijk Haagse Beemden. Waar vroeger de informatieverstrekking goed verliep, dreigt momenteel een en ander soms wat te verwateren. Geen goede zaak volgens het Bekom. Niet voor de bewoners, niet voor het rijke verenigingsleven in de wijk met 30.000 inwoners, maar zeker ook niet voor allerlei andere instanties die in de wijk actief zijn, zoals politie, woningbouwcorporaties, winkeliersverenigingen, en ga zo maar door.

Daarom heeft de wijkraad het initiatief van Joyce van Tilborg, woonconsulente van Breburg en Eric Weening, wijkagent in de Haagse Beemden, om te komen tot een wijktafel. Een wijktafel is een plaats waar bewoners en al die organisaties die in de wijk actief zijn, elkaar kunnen ontmoeten met hun vragen en kriebels. In een woonwijk met ca. 30.000 inwoners is volgens de wijkraad een dergelijke wijktafel welhaast onontbeerlijk. Items als sociale veiligheid, buurtbeheer, maar ook zaken als vragen van bewoners over wonen, verkeer, enzovoort kunnen aan de orde komen. De wijktafel is opgezet in de neutrale omgeving van het gemeenschapshuis 't Kraaienest'.

Joyce van Tilborg heeft ervaring met het fenomeen vanuit een eerdere dienstbetrekking. Zij heeft ook aangegeven dat het voor het welslagen van dergelijke projecten belangrijk is dat met name de gemeente de regierol oppakt van een dergelijk project. Het Bekom onderschrijft dit volledig.

Dinsdag 1 november 2005 staat de `wijktafel Haagse Beemden` op initiatief van het CDA Breda geagendeerd op de agenda van de commissie Algemene Zaken.

» Gemeente Breda
» Even voorstellen
» Haagse Beemden Digitaal
» Wonen Breburg
» Politie Prinsenbeemden

Trefwoorden: trojka huurdersbelang huurtoeslag



Waar komt het water..?

Dossier: De Vierde Bergboezem

In krant 6 schreven we er al over: de ontwikkeling van de Vierde Bergboezem. Een gebied van circa driehonderd hectare moet de inwoners van Breda gaan beschermen tegen hoogwater in de Mark. Maar waar komt die Vierde Bergboezem eigenlijk?

Door Hans Postelmans en Jeroen Thoolen

De overheid heeft het Waterschap opdracht gegeven om de Vierde Bergboezem te realiseren. Veel ruimte is er niet meer. De Haagse Beemden is opgerukt richting Terheijden en wanneer het ‘Plan Asterd’ is voltooid, kan en mag de Mark absoluut niet uit haar oevers treden.

Vier op een rij
De Vierde Bergboezem zal tijdelijk water moeten gaan bergen, wanneer de eerste drie bergboezems (Weimeren, Rooskensdonk en Terheijden) volgelopen zijn. Tot die tijd zal het land multifunctioneel worden ingezet: voor landbouw, natuur en recreatie. Zo snel mogelijk na het zakken van het waterpeil zal de Vierde Bergboezem door gemalen weer worden leeggepompt.

Locatie
Aan de noordzijde van de boezem stroomt de Mark zelf. Bij calamiteiten zal het water via gemalen gecontroleerd de boezem instromen. Dit gebied grenst aan de oostzijde aan het Haagse Beemdenbos en aan een deel van de akkers in Hintelaken. Aan de westzijde grenst de boezem aan de Werftseweg en aan de zuidkant via de Bredestraat aan de wijk. Door het Haagse Beemdenbos vervolgt de boezemgrens haar weg tot aan de Mark.

Bewoners
De bergboezem komt op sommige plaatsen wel erg dicht bij de woonwijken. In een volgende editie zullen we nader ingaan op de gevolgen voor bewoners. Wilt u reageren? Neem dan contact op via redactie@haagsebeemden.nl of per post: Redactie Haagse Beemden Nieuws, p/a Arenberglaan 366, 4822 ZS Breda.

Relevante Links

» Wat is de Vierde Bergboezem..?

Trefwoorden: meander waterschap



Pak vandalisme en overlast samen aan...

Zo nu en dan plaats ik en column van mensen die in mijn omgeving goed werk verrichten. Deze keer Ingrid Lammerse. Zij is bestuurslid van het BEKOM, de wijkraad van de Haagse Beemden. Ingrid schreef onderstaande 'BEKOMmering'.

Spuugzat zijn ze het, de bewoners van o.a. de Schijfkamille. Het vandalisme in hun straat loopt de spuigaten uit. Groepjes jongeren zijn er regelmatig op uit de bewoners te treiteren en wie er iets van zegt, loopt het risico zijn of haar auto de volgende dag gedeukt terug te zien. Hoewel het lastig te bewijzen is, moet erkend worden dat de kans, dat deze opeenvolgende gebeurtenissen met elkaar in verband staan, heel groot is.
Ook de directie van de openbare basisschool de Wildert wordt er moedeloos van. De ordner met aangiften van vernielingen herbergt een duimendik dossier. Vrijwel wekelijks moet iemand van de school aangifte doen van opzettelijk toegebrachte schade, een (poging tot) inbraak of wildplassen. Toch blijven ze trouw van iedere sloopactie aangifte doen, al vragen ze zich langzamerhand wel af of er iets mee wordt gedaan.

Bij het op 24 oktober georganiseerde overleg, waarin de overlastproblemen in deze buurt werden besproken, waren naast bewoners en vertegenwoordigers van de school en de wijkraad ook contactpersonen van woningbouwcorporaties, gemeente, politie en een aantal gemeenteraadsleden aanwezig.

Het deed de bewoners goed dat er op die avond brede aandacht was voor hun verhalen. Of het advies van de wijkraad om een bewonerscommissie te starten wordt opgevolgd, is nog niet zeker. Daarvoor zijn natuurlijk mensen uit de buurt nodig die de kar willen gaan trekken en of die gevonden gaan worden, is nog niet duidelijk. Ook de politie sprak waardering uit voor bewoners die niet alleen hun klachten deponeren, maar zich persoonlijk inzetten voor oplossingen. Vaak hebben bewoners ideeën voor relatief kleine aanpassingen, die mogelijk een positief effect hebben. Het vervangen van het hek bij de uitgang bij de school door paaltjes, omdat deze minder uitnodigend zijn als hangplek en een hoger hek rondom de school, zijn concrete voorbeelden van voorstellen om de telkenmale getroffen basisschool minder aantrekkelijk te maken voor verveelde jongelui.

Tijdens deze bijeenkomst werd weer duidelijk dat er voor jongeren in onze wijk veel te weinig geschikte plekken zijn waar zij kunnen samenkomen zonder andere wijkbewoners tot last te zijn. Een tekort aan aansprekende activiteiten leidt bovendien tot verveling, door velen gezien als een oorzaak van vandalisme. Als in overlastsituaties wordt opgetreden, verplaatst de groep zich, waarna een andere buurt wordt getroffen. BEKOM tracht al jarenlang de te beperkte voorzieningen voor de jeugd onder de aandacht van de politiek en ambtenarij te brengen.

Er was onbegrip voor de beperkte inzet van politie. Als de politie niet adequaat op een melding reageert, neemt de motivatie om gebeurtenissen te melden af. De wijkagent benadrukte dat het, desondanks, van belang is dat bewoners overlastsituaties en vandalisme blijven melden. Ook al is het niet altijd mogelijk direct een wagen te sturen, de meldingen zorgen er in ieder geval voor dat de aandacht voor de buurt niet vermindert.

Al met al was het een avond waar de deelnemers met een positief gevoel aan terug kunnen denken, al is het voor de bewoners en de school natuurlijk nog belangrijker dat er aan de aangedragen problemen daadwerkelijk iets wordt gedaan. Er zijn afspraken gemaakt en de wens werd uitgesproken, dit overleg een vervolg te geven om de ontwikkelingen te kunnen blijven volgen.

Bent u de overlast in uw buurt ook beu? Of ergert u zicht aan een ander aspect aan het wonen in de Haagse Beemden? Voor ideeën die de leefbaarheid van onze wijk kunnen verbeteren, vindt u in BEKOM een enthousiaste partner die u graag (verder) op weg helpt. Wij zijn eenvoudig te bereiken via onze website (www.haagsebeemden.nl) waar u ook onze andere contactgegevens kunt vinden. Het BEKOM is er voor u!

Trefwoorden: wijkraden jongerenopvang jop