Hans Postelmans Breda © 2005-2008 - singelloop breda 2008 - dwars door dongen - dorpsloop - terheijdenloop - dauwrennen foto's - warandaloop 2007 - Dordrecht by Night - Herfstmarathon - Breda by Night - treinen botsen op hsl-zuidtraject - uitslag examen vaarbewijs 1 vb1 - rampenoefening hsl-zuid
LifeBlogAvonturen met BootsmanPhotoBlog

27 april 2006

Bill Gates Heerscht...

Aardige grap van enkele luierdragende Firefox-users. Ok, de browser van Mozilla heeft zo zijn voordelen. Maar deze gasten zijn even vergeten dat onze aardkloot er vast heel anders had uit gezien zonder Bill Gates.


» Bill Gates vindt dat Nederland het goed doet
Trefwoorden: mozilla explorer netscape opera24 april 2006

Rondvaart Bredase Singels...

Na vanavond doet de Bootsman ook rondvaarten door de Bredase Singels. Waar een vaartocht gisteren in het water viel bedachten bij vanavond tijdens het avondeten dat deze lente-avond wel eens de mooiste avond van de week zou kunnen zijn. Even over half zeven vertrekken we vanaf de jachthaven Terheijden naar Breda. Ikzelf deed het tochtje vorige week al. Toen alleen om eens te testen hoe de Bootsman zich zou gedragen wanneer er geen bemanning aan boort is. Ruim een half uurtje later arriveren we in de Bredase Singels. Voor we richting het Valkenberg varen dobberen we eerst een paar rondjes nabij de Spinola in het Spanjaardsgat. Over een paar jaar zal het hier mogelijk zijn om rechtdoor de Gedempte Haven in te varen. Dat water zal dan overigens de Nieuwe Mark gaan heten. Even later tuft de Bootsman met gepaste snelheid (4km/u) door de singels en passeren achtereenvolgens de Willemsbrug, de Mauritsbrug, de Bosschebrug en de Nassaubrug. Tijdens dit traject wijs ik Matthijs zijn toekomstige school aan. Ter hoogte van de Koepel van Breda vinden we het voor vandaag welletjes en keren we de Bootsman voor de terugreis. Deze korte rondvaart door de Bredase singels is ons goed bevallen. Binnenkort varen we via de singels een rondje Breda.


» Fotoalbum rondvaart Bredase Singels
» Aanleg Nieuwe Mark
Trefwoorden: vvv breda bootcharter23 april 2006

Karweitje...

Hoewel het eigenlijk perfect weer is om een stukje te gaan varen met de Bootsman zit dat er deze zondag(overdag) niet in. Eerst een karweitje in huis opknappen. Vandaag MOET ik de zolderkamer schilderen wil ik een deadline kunnen halen.
Trefwoorden: rare kwast22 april 2006

Verkeersveiligheid rondom speelplekken...

De kinderen van onder-, midden- en bovenbouw van de school, waarop ook mijn kinderen zitten, werden in het kader van de verkeersweek gevraagd om in groepverband over dit thema na te denken en ideeën over verkeersveiligheid rondom speelplekken te verwoorden in een maquette.
Vrijdagmiddag mocht ik op de Katholieke Basisschool de Kievitsloop in een jury plaatsnemen. Deze jury mocht deze dag tientallen maquettes en de presentaties ervan beoordelen met als thema verkeersveiligheid rondom speelplekken.

Rondom de Kievitsloop zijn maar weinig speelplekken voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 ingericht. Een enkele speeltuintje en een trapveldje. Meer is er niet. In alle maquettes kwam duidelijk naar voren dat auto’s niet gewenst zijn in onze woonwijk. Rijden ze er wel, dan dient de snelheid maximum 30km/u te bedragen. Speelplekken dienen dan wel omringd te worden met hekken of groenvoorzieningen. Parkeren? Liefst zover mogelijk buiten onze wijk. Waar geen auto’s rijden kunnen immers kinderen ‘veilig’ buitenspelen luidden de conclusie bij veel kinderen die middag.

Aan het eind van de middag was de uitslag van de jury unaniem.
Eenvoudige, creatieve en zeer gedetailleerde ideeën van kinderen hoe zij een speelplek in zouden richten kunnen zeker bijdragen tot een betere verkeersveiligheid rondom deze speelplekken in de wijk. De prijsuitreiking zal pas volgende week plaatsvinden. Dan horen de kinderen van de Kievitsloop welke maquette in combinatie met de presentatie het beste is gebleken.


» Presentaties maquettes 'veiligheid rondom speelplekken' kbs Kievitsloop
» Haagse Beemden
Trefwoorden: 30km zone klaarover oversteekplaatsen21 april 2006

Encyclopedie...

In uitstekende staat verkerende SESAM Encyclopedie. Eigenlijk nog nooit gebruikt. Bestaat uit zestien delen. TIEN delen Algemeen (A-Z ). DRIE delen Medisch en DRIE delen Technisch leesgenot en met heel veel plaatjes.
Zo luidde ongeveer de advertentie die ik enkele weken geleden plaatste op Marktplaats. 17 bezoekers bekeken de advertentie. Niemand durfde een bod uit te brengen. Terecht natuurlijk. Tegenwoordig halen we alle wetenswaardigheden, medische en technisch zaken van het internet. In mijn jeugd had je geen internet. Wij haalde alle wijsheden uit het gene wat je ouders je vertelde, je leerde op school, wat er in de krant stond en uit een encyclopedie die je ouders voor je bij elkaar spaarde met Blueband zegeltjes. Als je trouwde (wij gingen samenwonen) kreeg je de encyclopedie mee als bruidsschat. Wij dus ook. Nog nooit, maar dan ook nooit, werd er ook maar één boek opengeslagen. Wel sjouwde we de meter boeken reeds vier keer mee naar een ander huisadres. Nu gaat gaat de encyclopedie onze boekenkast echt verlaten want vandaag vonden we alsnog een nieuwe eigenaar. Het brengt niets op maar we denken toch dat we voor de zestien boeken met te samen circa 23000 pagina's een goede bestemming hebben gevonden. Wie? De schoolbibliotheek van onze kinderen.
Trefwoorden: boekenwurm avi niveau20 april 2006

Bootsman vliegt naar Breda...

Afgelopen weekend werden er al diverse tochtjes met de Bootsman gevaren. Al die keren met een voltallige bemanning. Vanavond niet. Vanavond mocht de Bootsman laten zien wat hij onder de motorkap heeft. Even na het verlaten van de ligplaats en ongeveer een kilometer met ingehouden snelheid de buitenboordmotor opgewarmd te hebben passeert er een grote jongen.

Als die voorbij is gevaren gaat het gashendel van de Johnson vol open. De boeg van de Bootsman komt als een speer omhoog en het lijkt of hij wil opstijgen. Helaas blijft de snelheid achterwege. Het motorgeluid doet vermoeden dat we keihard varen. Niets is minder waar. Wat de buitenboordmotor wel doet is VEEL, HEEL VEEL water verplaatsen. Snel wordt me duidelijk wat er aan de hand is. De achterkant van de Bootsman is te zwaar belast waardoor de positie van de schroef niet optimaal staat ten opzichte van het water. Snel verplaats ik me iets naar voren. En inderdaad het werkt. De Bootsman spuit vooruit en gaat er als een speer vandoor.

Niet veel later passeren we links en rechts industrieel erfgoed van Breda. Als we de CSM (suikerfabriek) zien opdoemen is het niet ver meer naar het Spanjaardsgat. Dan slaat het noodlot toe als ik de Grote Kerk van Breda in de verte zie. De batterijen van de Sony zijn leeg. F*ck! Een minuutje later dobberen we naast de Spinola en zien het winkelend publiek aan ons voorbij trekken. Helaas geen foto's. Vijfendertig minuten later is de Bootsman weer terug in zijn thuishaven. Ik heb een vermoeden dat ik dit tochtje nog wel eens over zal doen. Maar dan gaat wel de Nikon mee.» Fotoalbum boottochtje naar Breda
» Gemeente Breda
» Grote Kerk Breda
» CSM SuikerTrefwoorden: dycore beton puijfelik papier18 april 2006

Op en onder de Terheijdensebrug...

Het plaatsen van de Terheijdensebrugdelen tussen Breda en Terheijden (gemeente Drimmelen) zag ik enkele jaren geleden van zeer nabij. Omdat ik wat aan de vroege kant was om Jeroen in de Waterman onder de Terheijdensebrug te fotograferen (hij woont daar overigens niet) had ik genoeg tijd om deze futuristische brug eens wat nader te bekijken.


» Foto's Terheijdenseburg
» Foto's van de Waterman onder(aan) de Terheijdensebrug

Trefwoorden: nederlanders bruggenbouwers nikon d70sSupercomputer voor KNMI...

Het KNMI krijgt de beschikking over een nieuwe supercomputer die 1440 biljoen berekeningen per seconde kan maken. Dankzij de nieuwe computer, een Altix 3700 van Silicon Graphics, levert het regionale weermodel Hirlam voor weersverwachtingen op de korte termijn nog betere informatie op een kleinere schaal.

Met name bij lokaal heftig weer dat gevaar oplevert kan dat de verwachtingen ten goede komen. De aanschaf past in het beleid van het KNMI om fors te investeren in het verder verbeteren van de vaardigheid om tijdig en adequaat te waarschuwen voor dreigend gevaarlijk weer.

De nieuwe rekenserver van het KNMI, die 240 processoren telt, behoort tot de tien grootste van ons land. Hij wordt niet alleen gebruikt voor de operationele weersverwachting maar ook voor onderzoek van weer en klimaat. (bron: KNMI)

Altijd handig om te weten dat we vooraf de KNMI kunnen raadplegen wat voor weersgesteldheid er op komst is. Zeker wanneer we besluiten om met de Bootsman een stukje te gaan varen op open water.


» knmiTrefwoorden: waterhoos noodsein schipbreuk17 april 2006

Eerste boottocht Bootsman...

Na de tewaterlating van de Bootsman moest er natuurlijk proef worden gevaren. Bij de bezichtiging van de boot vaarden we al een stukje door de singels van Naaldwijk met Kees de verkoper als kapitein. De echte eerste proefvaart vonden vandaag plaats. Korte tochtjes in de buurt van de jachthaven van Terheijden (gemeente Drimmelen).

Later die middag beleven we onze eerste echte boottocht(je) van een klein uurtje. Met Waterman in de kielzog van de Bootsman varen we naar de Markbruggen waarover een spoorlijn, HSL-zuid en de snelweg A16 lopen.
Hieronder foto-impressie van de proefvaarten en het boottochten.» Eerste proefvaarten (Jeroen vanuit de Waterman)
» Eerste echte boottocht(je) van de Bootsman (Hans & Jeroen)
» Avondtocht met de Bootsman (Jeroen)
» Actie 50 KNRM: En dan sta je daar, met het stuurrad in je handen
» Foto's actie 50 KNRM (Thx. Charlie)
Trefwoorden: vaarvakantie zeilcharter varen knrmBootsman gedoopt en te water gelaten...

Na zondagmiddag(1e Paasdag) de Bootsman aan een grondige poetsbeurt onderworpen te hebben is de Bootsman 2e Paasdag ceremonieel gedoopt met champagne voor hij te water is gelaten in de jachthaven van Terheijden.
Dankzij de hulp van Henk, Michel, Thomas, Sander, Jeroen en natuurlijk Co van Hannes is de tewaterlating zonder problemen verlopen. Bedankt jongens!
Natuurlijk zijn er aansluitend aan de tewaterlating van de Bootsman meerdere proefvaartjes in de Mark gevaren. Later meer hierover.


UPDATE: Fotoalbum Officiële doop en tewaterlating van de Bootsman (bewerkt)» Officiële doop en tewaterlating van de Bootsman (Jeroen)
» Toerisme vaart wel bij Pasen (BNdeStem)
Trefwoorden: watersport vaarbewijs dodemansknopAanvaringen..?

,,Je krijgt te maken met aanvaringen. Zowel in je thuissituatie als op je werk", zegt de horoscoop bij mijn sterrenbeeld(Ram) in het Veronica Magazine van deze week.

WTF??Trefwoorden: lariekoek kwakzalverij16 april 2006

Ik wens u en uw bemanning een behouden vaart..!

We zijn er uit! Al dagen verzinnen we de meest onzinnige namen voor een boot. ‘Onze’ boot sinds gisteren. Jolleke kwam zojuist met geweldige naam aandragen. Deze naam heeft eigenlijk alles te maken met water en varen. Een perfecte naam dus!

Hint 1:
.... is een rang (onderofficier) en een functie aan boord van koopvaardijschepen. De .... heeft de leiding over de matrozen en lichtmatrozen. Hij krijgt zijn instructies van de eerste stuurman en onder diens leiding is hij verantwoordelijk voor, onder andere, het onderhoud van het schip.

Hint 2:
.... ook wel rugzwemmers genoemd, zijn insecten uit de orde van de wantsen, lid van de onder water levende familie Notonectidae. Er zijn meerdere soorten die sterk op elkaar lijken. De soort Notonecta glauca is in Nederland de meest algemene soort.

Hint 3:
Tijdens de zomervakantie trekt vader Melkerson met zijn liefdevolle dochter Malin en zijn drie zonen, de avontuurlijke Johan en Niklas en de stille maar ondernemende Pelle, naar een bouwvallig huis op Zeekraai, een klein eiland voor de Zweedse kust. Ze wennen snel en beginnen te houden van het eilandleven. Vader probeert het huis af en toe op te knappen, hoewel hij beter kan schrijven. De jongens beleven allerlei avonturen met een meisjestweeling en Pelle, de jongste speelt met Stina, Mops en de hond ....

Iemand een idee? Kan niet missen denk ik.
Toch nog even een opsomming welke (boot)namen er zoal in de comments rouleerden.
(Voor de duidelijkheid: de reacties van Jeanneke, Gerard en van Jeroen waren niet gebaseerd op de hints, merkt Jeroen terecht op).

Jeanneke zei: Kameleon – Jolleke - Hannes & Co - Zeemeermin
Gerard zei: JaMaHa & Jo – TotalFunDesign – FloatingPoint - ’t Jolleke – Drijfhout
Jeroen zei: Boeie - Bootleg (of Bootlek) - Ziektegolf (of griepgolf etc. maar niet VW Golf) -Motorisch gestoord (hopelijk niet)
Jonas zei: Blub

Bedankt voor het meedenken maar geen van bovenstaande namen is het uiteindelijk geworden. Wat dan wel?

BOOTSMAN!

Morgenmiddag dopen we de Bootsman voor de tewaterlating. Dat zal ongeveer als volgt klinken:

Bootsman, Ik wens u en uw bemanning een behouden vaart!

Daarna slaan we de fles champagne niet kapot tegen de kiel van de boot maar drinken deze gewoon leeg.
» Hint 1
» Hint 2
» Hint 3 (Jeugdsentiment)

Trefwoorden: watersport doopnamen15 april 2006

We hebben een boot..!

Vandaag is het watersportseizoen 2006 begonnen. Dat feit is voor ons nooit echt belangrijk geweest. Vanaf nu zal dat veranderen want vanmorgen reden wij, samen met Jeroen, voor dag en dauw naar het Westland. Doel? Een bootje bezichtigen die we afgelopen weken gespot hebben op speurders. De foto deed ons vermoeden dat we ons vandaag wel eens de trotse bezitters zouden kunnen noemen van bouwnummer 112, bouwjaar 1978, van de niet meer bestaande werf Placom bv te Edam. Met die gedachte haakten we voor de zekerheid de trailer van Jeroen voor het tweede achtereenvolgende weekend achter de Zafira.

Bij aankomst in Naaldwijk navigeerde de TomTom ons via akelige smalle en soms doodlopende straatjes naar het afgesproken adres. Niet ver daar vandaan lag de Placom aan de kade naast de brandweerkazerne. De boot bleek alleen langs een smal padje te bereiken. De verkoper (Kees) maakt wat touwen los en onder het blauwe afdekzeil komt een prachtige boot tevoorschijn die aan al onze verwachting blijkt te voldoen. Toch maar even een proefvaartje maken. Met zijn allen, vier volwassenen en twee kinderen varen we een stukje door de singels van Naaldwijk.
Ikzelf vaar ook nog een stukje maar laat het keren van de boot aan de verkoper over nu het nog zijn bezit is. We worden het met zijn allen snel eens. We nemen 'm!
Een kwartiertje later tillen we de Placom uit het water en een paar tellen later ligt de boot op de trailer en keren we na nog een tussenstop gemaakt te hebben zeer opgetogen huiswaarts. We hebben een boot!

Morgen wordt de Placom grondig schoongemaakt en maandag, mits we een passende naam gekozen hebben voor deze unieke boot, wordt de boot (feestelijk?)te water gelaten.» Foto's bootje ophalen 1
» Foto's bootje ophalen 2 (low resolution)
Trefwoorden: jachthaven botenvervoer convoi exceptioneel13 april 2006

Eigen bootje..?

Na een bijzonder enerverende zondagmiddag tijdens de tewaterlating van de Waterman is ons gezin al enkele dagen in de ban van een eigen boot. Jolleke kwam er zondagavond zelf mee. ,,Kunnen wij ook geen klein bootje aanschaffen? Leuk voor de jongens tijdens de lange zomervakantie”. Na deze wijze woorden zijn we direct een speuractie gestart naar een leuke boot waarmee we in de buurt van ons huis kunnen (spele)varen. Inmiddels hebben we een geschikte boot via een Speurders gevonden.

Of de boot echt zo mooi is als de foto’s doen beloven gaan we deze dit weekend het vaartuig bezichtigen. Omdat we het niet praktisch vinden om de boot bij elke boottocht te water te moeten laten en aan het eind van de dag weer binnen te takelen op een trailer is een ligplaats in een jachthaven ons inziens veel handiger. Begin deze week meteen de gemeente Drimmelen gebeld of er wellicht nog een ligplaats vrij is in de jachthaven van Terheijden. Het watersportseizoen gaat 15 april al van start. Dus veel hoop hebben niet op een ligplaats.

,,Ja hoor! Geen probleem!”, zegt de verantwoordelijke ambtenaar. Er is nog wel een plaatsje vrij voor uw boot(je). De benodigde formulieren zijn vandaag in de bus gevallen, ingevuld en voor de laatste lichting op de post gedaan.

Wordt ongetwijfeld snel vervolgd...

P.S. Weet iemand een leuke naam voor een leuk bootje?


» Bootnamen-database

Trefwoorden: motorbootje tweedehands10 april 2006

De start van het watersportseizoen...

Zondagmiddag 9 april stond geheel in het teken van de tewaterlating van de Waterman. De hulptroepen werden een paar dagen eerder al door Jeroen geronseld. Na het vastsjorren van de Waterman en het monteren van de wettelijke verplichte verlichting wordt de trailer met de Waterman achter de Zafira gehangen.

Een kwartiertje later is de Waterman op de plaats aangekomen van de tewaterlating. Jeroen en Sven houden zich bezig het verwijderen van de spanbanden. Rien en Henk lossen allerlei vaarbenodigdheden. Als na geruime tijd Jeroen en Sven nog altijd bezig zijn de spanbanden te verwijderen tillen Rien en Henk alvast de Yamaha uit de Waterman. Op aanwijzing van Jeroen positioneer ik de trailer bovenaan het talud. Met vereende krachten wordt de Waterman van de trailer getild. Jolanda legt het hele gebeuren per seconde vast tot het moment dat de Waterman in de jachthaven van Terheijden drijft. ,,Eindelijk’’, denkt Jeroen hardop.

Natuurlijk moet er gelijk proefgevaren worden. Om beurten neemt Kapitein Jeroen een lading passagiers mee voor een korte rondvaart. Meevaren geschiedt wel op eigen risico. Aan het eind van de middag wordt de Waterman op de aangewezen plaats aangemeerd en het dekzeil provisorisch bevestigt. ,,Dat komt vanavond wel, dan kom ik hier terug en leg ik het dekzeil wel goed” zegt Jeroen. We spreken af dat ik die avond met hem mee zal gaan. Stel je voor de Jeroen in het water dondert. Wie legt dan het dekzeil goed zodat er bij een regenbui de Waterman niet vol loopt?

Niet veel later gaat mijn telefoon. Jeroen: ,,zullen we de buitenboordmotor meenemen? Kunnen we nog even een stukje varen.” Ik ga akkoord want ik ben altijd wel in voor een stukje varen. In de haven aangekomen (19.30 uur) besluiten we om naar Breda te varen. ,,Het is toch tot 20.30 uur licht. We hebben tijd zat”, zegt Jeroen. Met een redelijke (tuf)snelheid bereiken we na één keer bijgetankt te hebben en na ruim driekwartier het Spanjaardsgat in Breda Centrum. ,,In naam van de Koning, doe open die poort”, roep ik hard. De toegangspoort van het Spanjaardsgat blijft hermetisch gesloten.

Jeroen neemt nog wat foto’s met een mobile device als bewijs voor het thuisfront en keren de Waterman voor de aanvang van de terugreis. De zon is inmiddels aardig gezakt. We zien al snel in dat het heel krap gaat worden om voor het donker terug in de thuishaven te zijn. Ondanks de kou op de terugweg genieten we van de mooie kleuren aan de horizon. Na ruim een half uur (we hebben de stroom mee) meren we in de schemer aan in thuishaven van de Waterman. Ondanks de bezorgdheid onderweg over de snel invallende duisternis komen Jeroen en ik beiden tot de conclusie dat we geen spijt hebben van deze eerste vaart met de Waterman. We gaan er vanuit deze boottrip met de Waterman er één van vele voor het komende watersportseizoen zal zijn.» Fotoalbum tewaterlating Waterman
» Fotoalbum avondvaart Waterman (low resolution)
Trefwoorden: spanjaarden turfschip willem van oranje09 april 2006

Zonder ceremoniële doop...

Vandaag is zonder ceremoniële doop(komt later) de Waterman van Jeroen in de (wereld)haven van Terheijden te water gelaten.

Morgen meer info hierover. De foto's zijn al wel te bekijken.» Fotoalbum tewaterlating Waterman
Trefwoorden: vaarbewijs avondvaren heklicht waterpolitie08 april 2006

Een slimme jongen is op zijn toekomst voorbereid...

Het domein postelmans.nl kreeg ik enkele jaren geleden in mijn bezit door het over te nemen van een niet nader te noemen internetbedrijf welke domeinnamen kaapt puur voor de verkoop aan derden. Het kostte me een aardige duit kan ik u melden. Hier thuis lopen twee knullen rond die naar verwachting ook met internet aan de slag zullen gaan. Natuurlijk is het kinderlijk eenvouding om postelmans.nl te delen met meerdere personen. Een subdomeintje is zo ingesteld op de server. Om helemaal voor de toekomst gereed te zijn gaf ik Jeroen Thoolen van Netvlies Internetdiensten opdracht een domeinnaam voor mij registeren. Al is het alleen maar om niet weer grof geld te moeten betalen voor een gekaapt domein. Gisteren kwam het goede nieuws dat Netvlies Internetdiensten met succes het domein postelmans.eu voor me geregisteerd heeft. Tot de tijd dat mijn jongens oud (wijs zijn ze al zeggen ze vaak) genoeg zijn om ook een website te bouwen parkeer ik het domein en forward ik het binnenkort naar deze LifeBlog. Naast postelmans.eu registreerde Netvlies Internetdiensten ook haagsebeemden.eu.
Daarover later meer.» Netvlies Internetdiensten
» Whois.eu


Update 1: www.postelmans.eu werkt al. Het domein wordt nu geforward naar www.postelmans.nl.(Met dank aan Jeroen)

Update 2: Ook www.haagsebeemden.eu is nu bereikbaar. (Wederom met dank aan Jeroen)

Trefwoorden: whois sidn registrant05 april 2006

Morgen Vandaag Gisteren ben ik geboren...

Felicitaties in de comments. ;)

Update: Van de collega's kreeg ik vandaag een MEGAkoffiemok (75cl). Er is wel een (klein) probleem mee. De koffiemok past niet onder het tuitje van het Senseoapparaat. Een andere optie is om de koffiemok als bloemenvaas te gebruiken. Een bossie rozen zal er erg mooi in staan. Toch hartelijk bedankt jongens (en meiden)!

Trefwoorden: verjaardag feestje slingers cadeau koffieleut04 april 2006

Noodkreet…

De jaren dat ik participeer in het bestuur van de wijkraad Haagse Beemden, voluit geschreven: ‘Bewonerscomité Haagse Beemden’, kort geschreven ‘Bekom’, lijken geteld. Vanaf 1 september 2006 ontstaat er een bestuurscrisis wanneer er voor die tijd geen nieuwe voorzitter, secretaris én bestuursleden worden gevonden. Het Bewonerskomité zal dan niet meer voldoen aan haar stichtingsstatuten en dient als gevolg daarvan te worden opgeheven. Het opheffen van het Bekom zou een groot verlies zijn voor de wijk Haagse Beemden die 30.000 inwoners telt.

Het Bekom doet zeer nuttig werk voor de wijk. Dat vinden de bewoners van de grootste wijk van Breda trouwens ook. Al enkele jaren zoekt het Bekom nieuwe aanwas om de toekomst van de stichting veilig te stellen. Helaas zonder resultaat. Niemand heeft zich tot dusver aangemeld voor een bestuursfunctie of als participant. Mijn ‘specialisme’ binnen het Bekom spits zich helemaal toe tot het beheer van het grootste communicatiemiddel wat zij tot haar beschikking heeft nl. haar website, Haagse Beemden Digitaal. Ik geloof niet dat zover zal komen maar met het opheffen van het Bekom zou ook haar website automatisch opgeheven worden. Ik heb me voorgenomen dat ik er persoonlijk voor zal zorgen dat dat nooit zal gebeuren. Gelukkig heb ik met dit voornemen meerdere medestanders gevonden die Haagse Beemden Digitaal een warm hart toedragen.
Het credo van het Bekom is kort gezegd ‘het bevorderen van de bloei van de wijk in de ruimste zin van het woord’.

Wat het Bekom u kan bieden:
- nauwe samenwerking met alle denkbare partijen zoals gemeente, politie, nutsbedrijven, oudere- en jongerenorganisaties, sociale- en culturele instellingen, verenigingsleven, enz…;
- een functie die aansluit bij eventueel uw eigen specialisme (bijvoorbeeld: juridisch, fiscaal, bouwkundig, wettechnisch, sociaal, cultureel enz…);
- onkosten vergoeding (afhankelijk van de functie);
- het gratis volgen van cursussen indien deze voor de functie zijn gewenst;
- samenwerking in een professioneel en enthousiast jong team:


Verder:
- u bent woonachtig in de Haagse Beemden;
- u draagt de Haagse Beemden een warm hart toe;
- u spreekt en schrijft de Nederlandse taal moeiteloos;
- u wilt per week een paar uur vrij maken voor vrijwilligerswerk:


Dan bent u wellicht die persoon die wij zoeken om ons vrijwilligersteam te versterken. Reageer hier en vraag ons u vrijblijvend te informeren over het reilen en zeilen bij het Bekom.

Trefwoorden: vrijwilligers centrale breda dorpsraden02 april 2006

Wipschieten, Jupiler en een eendenborstje...

Wat doen je vrienden als je volgende week (voor de tweede keer) gaat trouwen? Die organiseren natuurlijk een vrijgezellenavondje voor je. Gisterenmiddag pikten Bart, Peter, Eric en Ronald en ik de nietsvermoedende, maar toch wel enigszins op een vrijgezellige-avond-hopende Henri (Charlie voor intimi), thuis op. Charlie gaat volgende week trouwen met de reeds (gepland)zwanger geraakte Myriam.

Om te kijken of Charlie buitenshuis ook zo goed raak kan schieten verplaatsen we ons naar een zijstraat van de Bavelseweg. Aldaar aangekomen bij de plaatselijk Koninklijke Scherpschutterij worden we hartelijk ontvangen door de voor(wip)schieters en een echt jurylid. We schieten vandaag niet met pijlen op een opgezette vogel maar met een echt geweer en echte kogels op wippen die op drie schutsbomen zijn geplaatst. Om deze (informele)wipschietcompetitie een professioneel tintje te geven, schieten we om een echte (wip)beker. ,,Die wordt de mijne", zeg ik hardop. De anderen wipschutters moeten er hartelijk om lachen. ,,Wacht maar af. Ik zal jullie eens schietles geven", denk ik. We schieten (opgelegd) elk vier keer drie kogels op drie verschillende wippen.

De eerste ronde schieten we allemaal op een wip zo groot als een bierviltje. Naarmate de wipschietwedstrijd vordert worden de wippen kleiner. Tot en met de tweede wipschietronde gaan we allemaal gelijk op. Maar vanaf de derde ronde onderscheiden de 'echte' wipschutters zich af van de rest. Het is duidelijk dat de schietstrijd tussen Eric, Charlie en mijzelf zal gaan. Na twaalf kogels staan Eric en ik op kop met elk elf geraakte wippen. Charlie volgt met één punt verschil. Er volgt een barrage. Eric en ik schieten om beurten uit de vrije hand. Ik schiet eerst. RAAK! Nu Eric. Oh..dat is jammer. Eric schiet mis. Enkele minuten later krijg ik de beker overhandigd (zei ik toch!) vergezeld met drie kussen van het jurylid.

We zakken af naar het naastgelegen establishment waar Charlie en Myriam volgende week hun huwelijk zullen vieren. Tijdens de sterke verhalen die ter tafel komen drinken we een paar pinten en laten vier porties bittergarnituur doorkomen. Na een uurtje krijgen we echt trek en vertrekken naar Truus & Co om ons culinair te laten verwennen. De Jupiler en de Zuid-Afrikaanse witte en rode wijn vloeit er rijkelijk. De sterke verhalen worden sterker naarmate de avond vordert. De vrouwelijke bediening is en blijft aardig totdat iemand van ons onschuldig tijdens het bestellen van het menu iets vraagt over een eendenborstje. Blijkbaar voelt een van de twee dames zich aangesproken. Charlie vindt het allemaal geweldig en geniet met volle teugen van de avond. Toch kan hij niet voorkomen dat hij zo nu en dan een traantje moet wegpinken.
Het eten is prima en de bordjes worden bijna allemaal netjes leeggegeten. Complimenten aan Truus. Ook het sanitaire gedeelte van Truus is verzorgd. Dit geldt ook voor de (ietwat rommelige) keuken. Jammer van de gemoedstoestand van de donkere Co. Unaniem komen we op een puntenoordeel van DIKKE zeven voor deze culinaire verwennerij.
Peter rekent af en velt met een 'vette' fooi van € 2.50 zijn oordeel over de bediening tijdens deze avond.

Een kleine honderd meter verder in de straat nemen we nog een afzakkertje in Cafe Noir. Een uur later hebben we allemaal (bijna) onze zakken vol en besluiten bij Charlie thuis de laatste pint te nemen. Daar aangekomen nemen we de avond nog even chronologisch door en komen gezamenlijk tot de slotsom dat het een geslaagde avond is geweest. Ondanks de eendenborstjes van de donkere Co.» Het hele vrijgezellige fotoalbum
» Federatie van scherpschutters
» Schutterslust Molenschot
» Vrijgezellenfeesten
» Over de tong

Trefwoorden: wapenvergunning wijnproeverij kookworkshops© 2005-2009 Hans Postelmans